Soko Eva brani čelične ptice našeg neba

Hani Girgis, vrhunski srpski sokolar, zajedno sa jastrebom Evom, svakodnevno "brani" avione od ptica u hangarima i na pisti "Jat tehnike" na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. V.D. direktor "Jat tehnike" Miroslav Musulin kaže da je to najekonomičniji vid suzbijanja ptica koje prave probleme unutar hangara, ali i na otvorenom.

.

Hangari „Jat tehnike“ su centar bezbednosti aviona i nacionalne aviokompanije i mnogobrojnih kompanija koje su srpskim mehaničarima i inženjerima poverili svoje letelice za servisiranje i redovno održavanje.

U rukama tih mehaničara, baš kao i pilota su životi putnika.

U restriktivnoj zoni visoke bezbednosti u hangarima, jedan gost je po pravilu nezvan, a svo obezbeđenje ovog sveta ne bi ga zaustavilo da uđe.

Golubovi i druge ptice ne samo da nisu dobrodošle, već predstavljaju izuzetnu opasnost za velike čelične ptice.

Hani ima svoju "flotu" predatora. Osam jastrebova kokošara, i to isključivo mužjaka, koji su dresirani specijalno za lov na ptice u avinskim hangarima. Soko lovi po tačno utvrđenoj matrici. Uvek leti iza mete, a ukoliko ga ne stigne za manje od minut, soko sedne da se odmori.

Ove divlje, moćne životinje izuzetno su lojalne gospodarima. Ne samo da se odazivaju na ime, ljube ili sleću na rukavicu kad su pozvane, već one čak i na otvorenom prostoru ne napuštaju sokolara.

Razlog tome je što znaju da je sokolar garancija sigurne hrane. Ako bi ona izostala, soko bi otišao zauvek.

Izvor: tanjug, vesti

Pogledajte: Neverovatan let jastreba kroz gustu šumu