Šest znakova kojima lopovima govorite: Slobodno uđite u moj dom!

Putujete za zimske praznike? Pazite kako ostavljate svoj dom, jer pojedini znakovi su jasan pokazatelj lopovima da vi niste kod kuće!

.

Veoma vidljive dragocenosti

Dobro obratite pažnju. Ne dozvolite da se skupocene slike i tehnika suviše jasno vide! Time ćete samo pozvati lopova da uđe u vaš dom i pokupi sve što mu može doneti profit. Dok pokušava da proviri kroz prozor učinite sve skupocene za njega nevidljive, a time i svoj dom neprimamljiv. Na primer, veliki LCD televizor može biti jasan znak, ali i skupocen automobil parkiran ispred kuće.

Očistite pisma, račune i flajere iz sandučeta

Napunjeno sanduče jasan je pokazadelj da domaćin nije kod kuće.
Najlakše i najbolje rešenje je da zamolite bliskog prijatelja ili komšiju da čisti vaše poštansko sanduče. Drugo rešenje jeste da odete do pošte i vidite kako možete na tih nekoliko dana da zaustavite pristizanje pošiljki i da ih podignete onda kada se vratite.
Naravno, opet ostaje mnoštvo flajera koje ubacuju u vaše sanduče, ali je opet dosta manje.

Sakrivanje ključa negde ispred vrata

Navika koju imaju Amerikanci, a koju, verovatno gledajući u filmovima, praktikuju i kod nas jeste sakrivanje ključa od stana ili kuće negde u dvorištu. Verujte, ne možeti vi tako dobro da sakrijete koliko brzo lopov ključ može da pronađe. Time samo lopovu olakšavate posao.
Ključ od svog doma ostavite nekom članu porodice ili bliskom prijatelju.

Zamračen dom, je prvo zeleno svetlo lopovima

Morate da nađete načina da napravite iluziju da se vi nalazite u kući. Dobro rešenje su tajmeri na koje su priključene lampe i koji se pale i gase kako ih vi programirate. Tada će, oni koji posmatraju vaš dom posumnjati da se vi ipak nalazite u kući.

Ne objavljujte svima da putujete

Vaši bliski prijatelji moraju da znaju da niste tu ne bi li vam povremeno obilazili dom. Takođe dobro bi bilo da to zna i neki blizak komšija koji bi vam posmatrao kuću i javio ukoliko primeti da se nešto čudno dešava. Ali, objavljivanje po društvenim mrežama da odlazite na put nije ni najmanje dobra ideja. Ukoliko želite da svi znaju da putujete, obavestite ih fotografijama kada se vratite!