Gde slavite Novu godinu? Evo šta se dešava u Evropi...

Želeli biste da novogodišnje praznike provedete u nekoj evropskoj prestonici? Mi vam predstavljamo neke od najinteresantnijih lokacija...

.

Beč

Na prelasku iz stare u novu godinu, ceo Beč postaje jedna velika zabava. Glavni grad Austrije pruža bezbroj mogućnosti za zabavu, i to za sve ukuse. Dešavaju se odlične izložbe, koncerti, operske predstave, a trenutno se prikazuju dva hit-mjuzikla, “Meri Popins” i “Mama mia”.

Trideset prvog decembra staro gradsko jezgro pretvara se u ogromnu parti zonu. Od 14h popodne do dva sata ujutru, u centru grada, na trgu ispred Gradske većnice (Rathaus) i u Prateru naći ćete desetine mesta gde možete da probate gastronomske specijalitete i popijete punč.

Na Štefanplacu bečke plesne škole drže brze kurseve iz valcera. Godine 2015. bulevar Ringštrase slavi 150. godišnjicu. Tačno u ponoć, u Prateru i na Rathausu biće priređen veličanstven vatromet.

Ako želite da uživate u luksuzu, povezite se vozom Majestic Imperial, koji zovu još i “palatom na šinama”. Prvog januara tradicionalno se održava koncert Bečke filharmonije koji se prikazuje i na velikom ekranu ispred Gradske većnice.

Šta se dešava u ostalim prestonicama pogledajte na narednim stranama...

Amsterdam

Pre nego što slavlje počne, možete da večerate u klubu "North Sea Jazz" uz živu muziku trija Bendžamina Hermana. Klub se zatvara u 23h. Ulaznica i večera koštaju 60 evra, a ako ne želite da večerate već samo da uživate u muzici, ali bez sedenja, ulaznica je 20 evra.

Za ljubitelje tehno muzike, Awakenings je pravo mesto. Nastupaće međunarodni di-džejevi. Karl Koks ima nastup od tri sata.

Tradicionalno mesto dočeka Nove godine je Osterdok. Pored toga, prijatelji i čitave prodice vole da prošetaju delovima kao što su Rembrandtplein, Nieuwmarkt, Leidsaplein i trg Dam, koji ujedno predstavljaju i istorijski centar grada. Na trgu Dam toči se pivo i održavaju razne predstave. Grad takođe nudi najrazličitije vrste smeštaja. Popularni i pristupačni su hoteli “Park Plaza Viktorija”, hotel “Room Mate Aitana”, ili hotel “Ramada Apollo”.

London

Za ljubitelje tehno muzike preporučuje se “Village Underground”, koji se nalazi u Holivel Lejnu broj 54. Ove godine nastupiće Krenkbradersi, Gerd pušta njujoršku muziku, a njegov kolega Mister Dži onu koja se sluša u Čikagu, dok Ivan Smaghe nudi ekscentrični francuski disko zvuk.

Novu godinu možete da dočekate i na brodu koji plovi Temzom, a ako želite da osetite uličnu atmosferu uživaćete u tradicionalnoj Novogodišnjoj paradi u kojoj učestvuje 10.000 učesnika iz 20 zemalja, predstavljajući razne programe, uključujući čirlidersice, plesače i pleh-orkestre. Paradna kolona kreće od hotela “Ric”, prolazi preko Pikadilija, Pal Mala, Trafalgar Skvera i završava se kod Big Bena.

Berlin

Ispred Branderburške kapije organizuje se novogodišnje odbrojavanje koje svake godine privuče čak milion ljudi. U Berlinu se organizuju najbolje DJ zabave koje traju do jutra.

Hoteli takođe nude organizovan doček, a najpopularniji među snjima su Hostel7, i Radisson Blu.

Poželjno je da rezervišete hotel unapred. Kao i sve ostale evropske metropole, i Berlin je izuzetno ukrašen za božićne i novogodišnje praznike, i u njemu se pušta nezaboravan vatromet.

Rim

U Rimu možete uživati u vatrometu iz svakog ćoška u gradu. Okićen je praznično, a u samom gradu se održava niz besplatnih koncerata (Via dei Fori Imperiali), i, naravno, jede se odlična hrana.

Najpopularnija odredišta za turiste su spomenik Vitoriju Emanuelu, Pjaca Navona i Koloseum, gde se ljudi okupljaju kako bi odbrojavali poslednje minute stare godine. Svake godine predsednik Italije lično poseti istorijski centar Rima. Ima mnogo pristupačnih hotela, kao što su hotel “Lodi”, “Village Roma” ili “Excel Rome”.

Izvor: Super odmor