Zatrpani u staroj garaži, puni prašine, zarđali... Izgledaju kao krševi, a vrede...

Niko se dugo nije obradovao dedinom nasledstvu kao unuci Rodžera Baliona. A mislili su da im je ostavio samo staro gvožđe...

.

Rodžer Bailon bio je strastveni kolekcionar automobila. Prvi automobil kupio je 1950. godine, a skupljao ih je sve do 1970. godine. I skupio ih je oko 150!

Pitate se odakle mu novac?

Rodžer je bio vlasnik kompanije za proizvodnju kamiona specijalne namene! Imao je veliku želju da ih restaurira i izloži u muzeju. Ali nije sve teklo tako glatko!

Zbog finansijskih problema u koje je upao, Rodžer je morao da proda oko 50 automobila iz svoje dugo skupljane kolekcije, dok ostalih 100 automobila nije imao čime da restaurira.

Ti automobili ostavljeni su takvi kakvi jesu da, bukvalno propadaju ispod jedne natstrešnice i to punih 40 godina. Rodžer nikada nije uspeo da ostvari svoju veliku želju.

Nakon njegove smrti, imanje, zajedno sa preostalim automobilima iz kolekcije, nasledili su Rodžerovi unuci koji nisu preterano bili zainteresovani za nasledstvo. Na automobile su gledali kao na gomilu krša koji samo smeta.

Ipak jednoga dana sve se promenilo!

Kada su odlučili da očiste dvorište pozvali su stručnjaka za automobile da proceni za koliko mogu oni da prodaju te krševe. Vrede li oni uopšte ili da ih odvezu na otpad.

Ono što su od njega čuli potpuno ih je ostavilo bez teksta!

Stručnjaci Metju Lamor i Pjer Novikof tužno su gledali u propale automobile koji ne mogu da se restauriraju, ali kada su otvorili garažu gde su stajali očuvani primerci, nisu mogli da dođu sebi.

"Ispod gomile starih novina bio je ferari 250 GT SWB California Spider. Ovaj model vredi milione. Reč je o izuzetno vrednom modelu koji je proizveden u samo 37 primeraka. Do njega je stajao maserati A6G 2000 "sport Frua", koji su Italijani napravili u samo tri primerka. Nismo mogli da verujemo", izjavio je Lamor.

Stručnjaci su celu kolekciju procenili na više miliona evra, a u kolekciji su se našli i Talbot - Lago, koji je bio u vlasništvu egipatskog kralja, ali i nekoliko vrednih Ferarija, Bugatija, Jaguara i slično. U jednom od Ferarija vozila se Džejn Fonada u nekom od svojih filmova.

Aukcijska kuća Artcurial, koja će u februaru 2015. organizovati prodaju automobila iz ove kolekcije, veruje da je 60-ak vozila moguće spasiti od propadanja i da će od prodaje zaraditi i do 15 miliona evra!

.

Pročitajte i:

10 stvari koje je svet tokom 2014. godine najviše tražio na Guglu!