Top pet urbanih legendi na netu: deca crnih očiju, prokletstvo crvene sobe...

Urbane legende i bizarne priče nekad su se širile usmenim putem, a u današnje vreme njihov glavni izvor je – internet. Poslednjih godina na ”mreži svih mreža” pojavilo se mnoštvo neobičnih i zastrašujućih glasina, mitova i legendi. U nastavku izdvajamo pet najpoznatijih primera. Upozorenje: većinu priča koje slede možda je bolje ne čitati pre spavanja!

.

Džon Titor – putnik kroz vreme

Jedna od najpoznatijih modernih urbanih legendi svakako je ona o Džonu Titoru, samoprozvanom putniku kroz vreme koji se krajem 2000. godine pojavio na internetskim forumima tvrdeći da dolazi iz 2036. godine. Titor, odnosno osoba koja se tako predstavljala, vodio je mnogobrojne diskusije s internetskim korisnicima, koje je zanimalo kako izgleda svet budućnosti, a on im je, između ostalog, rekao da će 2004. godine Ameriku pogoditi građanski rat i da će iste godine biti održane poslednje Olimpijske igre.

Naravno, predviđanja se nisu ostvarila, premda je Titor tvrdio i da postoji više budućnosti, odnosno alternativnih svetova u kojima se odvija svaki mogući ishod.

Džon Titor takođe je tvrdio da je najpre otputovao u 1975. godinu da bi pronašao stari IBM kompjuter koji je bitan njegovim ljudima u budućnosti i da se zatim našao u 2000. godini jer se u svoje vreme ne može vratiti odjednom, nego uz ”međuskokove” kroz pojedina razdoblja.

Kako bi sve bilo ”verodostojno”, na forumima je objavljivao nacrte i fotografije vremenske mašine koja je bila ugrađena u – automobil.

Poslednju poruku objavio je krajem marta 2001. godine i nakon toga je nestao, odnosno, prema sopstvenim rečima, vratio se u budućnost.

Titor je sasvim očekivano postao ogromna senzacija na internetu, a i mnogi su, barem se tako čini, uistinu poverovali u njegovu priču, premda je u mnogo navrata bila kontradiktorna i podsećala na tipične zaplete iz poznatih SF filmova i romana.

Međutim, ostaje činjenica da se neka osoba (ili više njih) stvarno mesecima predstavljala kao Džon Titor, a do danas niko s potpunom sigurnošću nije utvrdio njegov pravi identitet.

Pali anđeo iz Katalonije

U leto 2006. godine na Jutjubu je osvanuo snimak pod nazivom „Possible fallen angel in Catalonia“ koji je verojatno mnogima stvorio noćne more, a neke sasvim sigurno na duže vreme odvratio od bilo kakvih poseta šumskim predelima.

Ukratko, kratki amaterski video sastoji se uglavnom od nemirnih kadrova mračne šume, a završava prizorom jezivog humanoidnog stvorenja koje čuči u grmlju, a koje fizionomijom poprilično podseća na Goluma iz „Gospodara prstenova“.

Jednominutni video navodno je snimljen u šumama Katalonije, a stvor bi trebalo da je anđeo (premda ne izgleda nimalo anđeoski) koji je ostao bez krila.

Snimak je, sasvim očekivano, odmah postao senzacija na forumima i portalima, pogotovo zato što je delovao vrlo autentično i realistično, (mada nas je već godinama ranije „Veštica iz Blera“ naučila da ne treba verovati svemu što izgleda ”dokumentaristički”).

O čemu je zapravo bila reč?

Prema tvrdnjama pojedinih forumaša, ”pali anđeo” bio je deo viralne kampanje modnoga brenda „Diesel“, ali danas je na internetu poprilično teško pronaći informacije o njoj. Doduše, na Jutjubu postoje viralni filmovi iz „Diesel“ kampanje, ali iako slede sličnu dokumentarističku estetiku, u njima nema jezivih stvorenja i ”anđeli” su vrlo ženski modeli s veštačkim krilima.

Originalni snimak je, svakom slučaju, lažan i izrežiran, s obzirom na to da postoje stranica i video koji otkrivaju glumca koji je uskočio u kožu ”palog anđela”. Međutim, već se bezbroj puta pokazalo da internetski mitovi ne nestaju tako lako, čak i kada se otkrije njihova prava pozadina, pa se „Pali anđeo“ i danas povremeno nađe na raznim top listama neobjašnjivih videa.

.

Deca s crnim očima

Među jezivijim urbanim legendama koje su se proširile internetom je i ona o deci s potpuno crnim očima. Ako ikada naletite na njih, imajte jednu stvar na umu: ne puštajte ih u kuću, koliko god vas to tražili!

Koreni cele priče sežu još u 1998. godinu kada je novinar Brajan Betel na online forumu opisao susret s dvojicom neobičnih dečaka dok je jedne letne večeri sedeo u automobilu na parkingu bioskopa i ispisivao čekove.

U jednom trenutku, ispred automobilskog prozora pojavili su se dečaci, stari otprilike između devet i 12 godina, od kojih je jedan samo ćutao, a drugi molio Brajana da ih pusti u kola i poveze kući jer su navodno zaboravili novac za bioskop.

Novinar je u svom postu opisao da je ječakov ton bio zapovednički i vrlo neobičan za nekoga njegovih godina. Tokom razgovora Betela je prožeo osećaj izuzetnog straha, a kada je malo bolje pogledao dečake, ostao je užasnut kada je shvatio da su im oči potpuno crne – bez zenica i belonjača!

Brbljivi dečak u tom je trenutku postao je još uporniji u svojim zahtevima, gotovo panično tražeći užasnutog novinara da im dozvoli ulazak u automobil jer ne mogu da uđu bez njegovog izričitog dopuštenja.

Prestravljeni Brajan je tada nagazio na gas i zbrisao, a kada je na brzinu pogledao iza sebe, video je da su dečaci netragom nestali.

Nakon što je događaj podelio s internetskom zajednicom, ubrzo su i drugi ljudi počeli da tvrde da su imali bliske susrete s crnookom decom, a velik broj svedočanstava može se pronaći na popularnom „Reddit“.

Mnogi su opisivali da su im se deca pojavljivala na tremovima, ispod prozora ili čak ispred hotelskih soba, takođe moleći dopuštenje za ulazak jer bez dozvole očigledno ne mogu da uđu u nečije prostorije.

Naravno, pojavili su se i ”izvještaji” o pojedincima koji su ih pustili u svoj dom, iz kojih proizlazi da je misija zastrašujuće dece da ”sakupljaju” ljude (!?).

Ko su zapravo jezivi klinci? Vanzemaljci, vampiri, duhovi… ili možda obični klinci koji su se dokopali crnih sočiva? U svakom slučaju, internet već godinama bruji o jezivom fenomenu i izgleda da će to potrajati.

Prokletstvo ”crvene sobe”

Svako ko redovno koristi internet bezbroj puta je naleteo na dosadne pop-up prozore i reklame koje uglavnom zatvaramo bez razmišljanja. Ali, iz neobičnog Japana stiže urbana legenda pod nazivom ”Crvena soba” zbog koje ćete na njih možda gledati malo drukčije.

Prema priči, dok surfujete netom, može da vam se prikaže crveni pop-up prozor s tekstom: ”Sviđa li ti se ________?” ispisan na japanskom jeziku. Kada pokušate da ga zatvorite pojaviće se još jedan, pa još jedan i tako redom, a sa svakim novim dopunjavaće se tekst na crti. Poslednji pop-up prozor razotkritće celo pitanje: ”Sviđa li ti se crvena soba?”

Kako kaže legenda, u tom trenutku vaša sudbina je zapečaćena – ceo monitor će se zacrveneti i pojaviće se spisak imena na kojem će na poslednjem mestu biti i vaše. Spisak zapravo navodi ranije žrtve kletve, što znači da ste vi najnovija. Prema legendi, svako kome se to dogodilo sledećeg je dana pronađen mrtav, uz zidove natopljene krvlju!

Inspirisan tom legendom, neko je pre desetak godina kreirao i interaktivnu fleš animaciju koja je osmišljena da dobro prodrma one slabijih živaca jer se u sklopu nje takođe pojavljuju zloglasni pop-upovi. Verojatno vas je sve to samo nasmejalo, a neki od vas su sigurno odmah krenuli u potragu za videom.

Nažalost, cela priča postala je deo tragedije koja se 2004. godine dogodila u Japanu. Naime, zemlju je tada potresla vest o krvoproliću u gradu Sasebu, kada je jedanaestogodišnja učenica hladnokrvno ubila drugaricu iz školske klupe zbog obične svađe oko poruka na internetu.

Kada je policija pretražila kompjuter devojčice – ubice, u bukmarksima je pronašla asocijaciju na animaciju o ”crvenoj sobi”. Sve je verojatno obična slučajnost jer je video bio bio vrlo popularan među Japancima, ali cela urbana legenda time je dobila jedan sasvim nov nivo jeze i straha.

Slenderman

Slenderman je možda zastrašujući stvor, ali za njega se sa sigurnošću zna da je produkt mašte. Nastao je sredinom 2009. godine na forumu „Something Awful“, u sklopu online takmičenja u kom su korisnici dobili zadatak da obične fotografije pomoću fotošopa obogate jezivim detaljima i natprirodnim motivima.

Korisnik foruma Viktor Surdž (pravo ime Erik Knudsen), iskoristio je dve crno-bele fotografije koje prikazuju grupu dece i u njih ukomponovao tajanstvenu visoku figuru bez lica i s neprirodno dugim udovima. Bio je to početak Slendermana, jezivog mršavog bića u odelu koje uhodi i otima ljude, pogotovo decu.

Internet je uskoro bio preplavljen mnogobrojnim pričama, fotografijama, kratkim filmovima i ilustracijama na temu Slendermana, a na kraju su se čak pojavile aplikacije i videoigre.

Međutim, Slenderman je nedavno postao i deo stvarnosti na najgori mogući način. Američku javnost je nedavno užasnuo zločin dve dvanaestogodišnjakinja iz Viskonsina koje su pokušale da ubiju drugaricu zadavši joj 19 rana nožem.

Prema medijskim izveštajima, devojčice su tvrdile da ih je na taj čin nadahnuo upravo Slenderman i da su očekivale da će im se on ukazati počine li ubistvo u njegovo ime. Fiktivni lik tako je preko noći postao glavna tema medija, a jedan viralni fenomen odjednom je dobio neke sasvim druge, neželjene konotacije.

Izvor: plan B

Pročitajte i:

Skriven iza lažnih imena... Lice i naličje 'Fejsa'.