Zanimljivosti

Najveće tajne lešinara

Treba imati petlju, pa biti lešinar... Evo zašto...
28.11.2014. - 10:05h

Supovi se hrane mesom mrtvih životinja, čija su tela često u stanju raspadanja, a kada je koža crkotine previše tvrda da bi je probili svojim kljunovima, ne libe se da do "slasnih" zalogaja dođu kopajući kroz anus.

Time se oni, zapravo, izlažu toksinima i mikrobima poput antraksa i klostridije od kojih bi se druge životinje razbolele ili uginule.

Tajna ovih ptica je u njihovom fantastičnom probavnom sistemu, otkriva studija danskih i američkih istraživača, objavljena u časopisu Nature Communications.

Kao rezultat miliona godina evolucije, creva lešinara su očvrsnula i stekla sposobnost da neutrališu gotovo sve zloćudne bakterije koje ove ptice progutaju.

Kako prenosi AFP, naučnici su proučili DNK profile zajednica bakterija u 50 američkih lešinara - 26 crnih (Coragyps atratus) i 24 ćurkolikih lešinara (Cathartes aura).

U uzorcima uzetih sa glave ovih ptica pronađeno je 528 različitih tipova mikroorganizama od kojih je svega 76 opstalo u njihovim crevima.

"Naši nalazi ukazuju na značajnu evolucionarnu adaptaciju lešinara kada je reč o ''tretiranju'' probavljenih toksičnih bakterija", izjavio je Mihael Rogenbuk sa Univerziteta u Kopenhagenu.

"Lešinari su ne samo razvili ektremno snažan digestivni sistem, koji jednostavno uništava većinu opasnih bakterija koje probave, već i otpornost prema nekim od najubojitijih bakterija", naveo je on.

"Pojedini sojevi, koji bi za tren ubili svaku drugu životinju, nesmetano se razmnožavaju u njihovim crevima", zaključio je on.

Izvor: tanjug