Najzanimljiviji deo Kineskog zida odnosi more!

Nismo baš samo mi jedino nemarni prema građevinama koje su nam ostavili preci. Čak i arhitektonska čuda kojima se divi ceo svet sve više propadaju...

.

Ako ste jednom posetili Peking, onda ste morali sigurno i da odete da vidite Kineski zid. E sad, jeste li bili na uređenom, renovinanom, i zlatom obloženom novom delu namenjenom turistima, ili ste seli u neki kombi i zaputili se stotinak kilometara dalje u ruinu, krš i lom?

Uglavnom - nebo i zemlja, ali da je i jedno i drugo predivno - predivno je.

Veliki zid ste vieli u filmovima, reklamama, serijama, ali verojatno niste ni zamišljali da jedan njegov kraj završava u - moru!

U mestu Lao Long Tou Kineski zid ulazi u Bohai more. To mesto se još i naziva "Glava starog zmaja", jer podseća na zmaja koji pije vodu.

Tristotinjak kilometara udaljen od Pekinga, Stari zmaj malo pomalo skuplja sve veći broj turista koji dolaze da uživaju u pogledu na jedan velepan spomenik ljudskoj odbrani od neprijatelja, koji nažalost - nije urodio plodom. Dinastije i dinastije su tako, ustvari, gubile vreme, jer su Mongoli zaobišli zid i osvojili ih, no zato danas imamo gde da putujemo i gde da pravimo selfije!

Upamtite, Lao Long Tou i dodir Kineskog zida s Pacifikom. Zakon!

Izvor: punkufer.dnevnik.hr