Kim Kardašijan je postojala još u 19. veku!

Kao što jednom napomenusmo, nije Kim Kardašijan izmislila selfi. Ni toplu vodu. Niti je njena blještava zadnjica čudo neviđeno. Naprotiv i nažalost, već je viđeno i to pre 200 godina. Sličnom zadnjicom zabavljali su se Evropljani još 1790. godine, što je izazvalo skandal širom sveta, piše "Daily Mail".

.

Sara „Saartjie“ Bartman imala je gene Kojsanskog naroda iz Istočnog Kejpa, ruralnog dela Južnoafričke Republike. Kojsani su autohtoni narod Južne Afrike koji su bili okupirani od strane evropskih kolonizatora i Nguni naroda koji je došao iz istočne i centralne Afrike.

Ono što je Kojsane fizički razlikovalo od ostalih bile su naglašene zadnjice i kose oči kao kod Azijaca. Naime, kao lovci-sakupljači morali su da se prilagođavaju periodima nemaštine i gladi. Zato su, kada je hrane bilo u izobilju, njihova tela pohranjivala masti u "gepeku", pa je to rezultiralo velikim pozadinama.

Bila je to jedna od fizičkih razlika koju su Evropljani koristili kao podlogu da ih proglase primitivnim narodom koji je manje evoluirao.

Dom Sare „Saartjie“ Bartman, rođene oko 1790. godine bio je područje opustošeno raznim ratovima, a njen suprug i otac su obojica u jednom napadu ubijeni, što je Saru ostavilo beskućnicom.

Sara je završila kao robinja jedne porodice u Kejptaunu, a njene obline su bile vrlo zanimljive kolonizatorima.

Iako je bila vrlo niska, njena guza je bila vrlo dobro razvijena, pa ju je britanski vojni doktor Aleksandar Danlop odveo 1810. godine u London kako bi je pokazivao na pozornici.

"Hotentotska Venera došla je u grad" - reklamirale su je engleske novine. Ulaz je koštao dva šilinga, što je tada bila dobra svota. Sara je na pozornici bila prisiljena da šeta u uskom kostimu koji je ocrtavao njene obline, a nije mogao da prekrije ni njene velike bradavice.

Žene u publici su je štipale i gurkale nepristojno raspravljajući jesu li njene obline stvarne. Ironično, nekoliko decenija kasnije Evropljanke su počele da nose haljine koje su imale pojačanje na zadnjem delu, kako bi se njihove zadnjice činile većim.

Čvrstim korsetom stisle bi struk i izbacile grudi pa je takva građa postala simbol seksualnosti. Neki akademici tvrde da je upravo Bartmanova bila inspiracija za taj potez.

Godine 1814. Baartman je prodata Francuzu koji ju je pokazivao publici po Evropi. Pre nego što je umrla 1815., pojavile su se glasine kako je zavisna od alkohola i da ima sifilis.

Čak i posle njene smrti, iskorišćavanje Hotentotske Venere nije prestalo - hirurzi su odsekli i sačuvali njene genitalije, a umetnici su ju opsesivno slikali.

Njene genitalije bile su izložene u Parizu sve do 70. godina prošlog veka, zajedno sa kosturom. Tek su 2002. na molbu Nelsona Mandele njeni posmrtni ostaci preneseni u Južnu Afriku gdje je i zvanično pokopana.

Do tada je Bartman postala ikona rasizma i seksualnog iskorišćavanja.

Naravno, slučaj Kim Kardašijan koja pokazuje svoju guzu razlikuje se od ovog, posebno jer je to učinila dobrovoljno.

Ipak, paralele postoje. Ljudi su početkom 19. veka komentarisali sve koji su bili fizički drugačiji, što se u ljudskoj prirodi nije se promenilo do danas.

Izvor: daily mail