Nova filmska oznaka "F" - pogodite za koje filmove?!

Filmski festival u Batu, koji počinje u četvrtak, predstaviće novu oznaku za film - "F" za filmove sa snažnim ženskim likovima, koje su režirale žene, za koje su scenario napisale žene ili koji se bave "ženskim" pitanjima, prenose britanski mediji.

.

Nova kategorija inspirisana je prošlogodišnjom odlukom četiri bioskopa u Švedskoj da uvedu "A" oznaku za filmove koji su prošli Bečdel test. Da bi prošlo test američke karikaturistkinje Alison Bečdel neko delo fikcije mora da ima najmanje dva ženska lika koja razgovaraju o nekoj drugoj temi osim o muškarcima.

Oznaka festivala u Batu ipak ima znatno širi kriterijum i obuhvataće i filmove koji nisu prošli Bečdel test ali imaju izvanredno snažne junakinje. Primer toga je, kaže producent festivala Holi Tarkini "Gravitacija" -film koji nema oznaku "A" jer Sandra Bulok ne priča ni sa jednim drugim ženskim likom ali je njena junakinja izvanredan lik.

Sedamnaest od 42 filma koji će biti prikazani tokom 10 dana festivala imaju oznaku "F". Među njima su "Wild" sa oskarovkom Ris Viderspun i "Testament of Youth", adaptacija ratnih memoara Vere Britan.

Stručnjaci smatraju da "F" oznaka ipak neće privući publiku, a možda će čak i negativno uticati na film.

Zamenik onlajn urednika filmskog magazina "Empire" Helen O''Hara misli da će pojedini čak i ismevati takve filmove što će umanjiti pozitivan efekta koji bi takva oznaka trebalo da ima.

Direktor bioskopskog lanca koji je prošle godine uveo "A" oznaku Elen Tejle kaže da je njihova kampanja "otvorila oči" filmskoj industriji i dovela do "pozitivnih promena".

"Film mora biti nešto više od pričce muškaraca za muškarce", rekla je ona.

izvor: tanjug