U Noći veštica gledajte najbolje horore

Ako ste ljubitelj strave i užasa, ali vas užasava kostimiranje i tumaranje po jezivim mestima u Noći veštica, možete da doživite horor i kod kuće.

.

Za vas smo izdvojili pet najboljih horora svih vremena, a za sajt PRVA.RS svoje afinitete otkriva filmski kritičar i scenarista Dimitrije Vojnov.

- Potrudio sam se da bude lista bazirana na klasicima, ali i na filmovima koje publika treba da otkrije...

Top 10 PO IZBORU DIMITRIJA VOJNOVA:
1. ALIENS, James Cameron
2. VIDEODROME, David Cronenberg
3. THE HOST, Bong Joon Ho
4. CARRIE, Brian De Palma
5. PREDATOR, John McTiernan
6. JAWS, Steven Spielberg
7. THE EXORCIST, William Friedkin
8. ROSEMARY`S BABY, Roman Polanski
9. OPERA, Dario Argento
10. NEAR DARK, Kathryn Bigelow

Noć veštica (Halloween)

Naravno, prvi je na našoj top listi. Taj film ima najviše nastavaka, a prvi (i, po našem skromnom mišljenju, najbolji) deo režirao je Džon Karpetner. „Noć veštica“ je povukao i novi pravac horora, slešer (slasher), u koji spadaju i “Strah u ulici brestova”, “Petak 13″ i “Poslednja ekskurzija”. Za tu grupu horora karakterističan je glavni lik koji je psihopata, serijski ubica koji proganja tinejdžere. Američki filmski institut ubraja to ostvarenje u sto najboljih filmova svih vremena.

Krug (Ringu)

Japansko ostvarenje reditelja Hida Nakate je najuspešniji japanski film u novije vreme, koji je dobio i holivudski rimejk „Ring“, do u tančine prekopiranu japasku verziju. Original je zaradio 137, 7 milona dolara i time postalo najisplativiji horor japanske produkcije ikada. Magazin “Empire” uvrstio ga je u 100 najboljih filmova svih vremena. Svi koji pogledaju kratki film na video kaseti (i odmah potom prime telefonski poziv) umreće tačno za sedam dana s užasom na licu. Mlada novinarka Reiko tokom istrage pogleda kasetu i ima samo nedelju dana da reši misteriju. Užas počinje kad film odgleda i njen sin.

.

Rozmarina beba (Rosemary’s Baby)

Sjajno ostvarenje Romana Polanskog iz 1968. iako sa svega dve scene tipične za horor filmove, spada u najuzbudljivije filmove svih vremena. Samo nekoliko dana nakon premijere, grupa satanista na čelu sa ozloglašenim Čarlsom Mensonom provalila je u kuću Polanskog i izmasakrirala šestoro ljudi, među kojima je bila i njegova žena koja je tad bila u osmom mesecu trudnoće. Mnogi spekulišu o “đavoljoj vezi” jer fabula filma prati Rozmeri koja ostaje u drugom stanju.

.

Isijavanje (The Shining)

Remek delo Stivena Kinga koje je režiser Stenli Kjubrik pretočio na filmsko platno. Neverovatna transformacija Džeka Nikolsona iz porordičnog čoveka u pomahnitalog ludaka, doprinosi popularnosti filma koja ne jenjava vremenom. Možda niste znali da je scena u kom Sketman Krouters objašnjava Deniju šta je isijavanje, snimana 148 puta i time je oboren svetski rekord.

.

Predskazanje (The Omen)

Jezivo izdanje sa Gregorijem Pekom u glavnoj ulozi. Postoje spekulacije da je film uklet jer se desio niz čudnih nesreća tokom snimanja. Sin Gregorija Peka ubio se samo nekoliko dana pre premijere, a avion kojim je leteo producent zamalo se srušio jer je u njega udario grom. Ista stvar se desila i na letu kojim je putovao Gregori Pek mesec kasnije. Takođe, jedan kaskader poginuo je za vreme snimanja.

.

Pad kuće Ašerovih (Fall of the house of Usher)

Film rađen po priči rodonačelnika strave i užasa, Edgara Alana Poa. „Pad kuće Ašerovih" (1960), u režiji Rodžera Kormena i po scenariju Ričarda Metisona jedna je od najboljih adaptacija priče na film ne lako prenosivog Poa. Filip Vintrop dolazi u kuću Ašer, zabačenu vilu okruženu mračnom močvarom, u posetu svojoj verenici Medlin Ašer...