Lonely Planet o Srbiji: Jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope!

Srbiju među 10 najatraktivnijih destinacija u 2015. godini na listi Lonely Planeta, svetskog izdavača turističkih vodiča.

.

"Ta mala i još zapanjujuće jeftina zemlja, jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope".

Srbija je zauzela sedmo mesto liste najatraktivnijih destinacija Lonely planeta! Neki od razloga ovako dobre pozicijije izmeđuostalog su:

Exit - nosilac titule najboljeg festivala u Evropi;
Beograd - sa hedonističkim plutajućim klubovima koje ljubitelji zabave porede sa Berlinom i Ibicom;
Avanture i opuštanje - ski centri na Kopaoniku, spa centri u Vrnjačkoj Banji, rafting na Drini;

"Zaputite se u brda da biste osetite pravi život na selu", kaže se na ovom sajtu i preporučuje Mokra Gora, uspavano seoce na zapadu Srbije, gde možete da se vozite Šarganskom osmicom, istražujete Drvengrad - kojeg je napravio Emir Kusturica za potrebe filma "Život je čudo". Poseban izazov biće pokušaj hodanja bez teturanja jer ćete sigurno sa lokalnim stanovništvom jesti roštilj i piti rakiju.

U mini-Monmartru Beograda, Skadarliji, videćete veliki broj kafana, galerija i uličnih muzičara, navodi Lonely planet, i ističa da je to raj za umetnike i hipstere.

Vodič preporučuje i Frušku Goru, gde se na potezu od samo 50 kilometara može videti čak 16 pravoslavnih manastira.

Od hrane obavezno mora da se proba leskovački roštilj i poseti Roštiljijada.

I ne samo što nudi mnogo toga, već je i sve što nudi prilično jeftino!

"Sve to navodi ljubitelje avantura da okrenu leđa skupi i već, mnogo puta, viđenim destinacijama ostatka Evrope", navodi se na sajtu Lonely Planeta.

Ono što svaki turista mora da oseti jeste:
"Zastanite u bilo kojoj ulici i oslušnite odakle dolazi najveća buka. Uđite unutra. To je "kafana", nešto slično pabu ili taverni, ali sa više buke i dima. Videćete Srbe kako se bave svojim nacionalnim hobijem (svađom), možda i koju razbijenu flašu (ne uzbudjujte se: ovo se radi samo da bi se istakla poenta), a ako imate sreće, zasviraće vam trubači, koji će od vašeg uva misliti da je mikrofon. Nemojte proći pored nje: kafana jeste Srbija".

Posebno mesto u opisu Srbije, dato je njenim stanovnicima!

"Jedna od tajni Srbije koja još nije otkrivena su sami Srbi. Pažnja svetske javnosti usmerena je ka poznatim Srbima, među kojima su: režiser Emir Kusturica, dobitnik Zlatne palme, kontroverzna umetnica Marina Abramović i teniser Novak Đoković: Ipak, veoma moguće je da su upravo "obični" Srbi najbolji adut te zemlje", navodi se na njihovom sajtu, a potom kreću i u isticanje vrlina našeg naroda:

"Srbi su iskreni, zabavni i više nego raspoloženi da dočekaju posetioce prijateljskim tapšanjem po ledjima i čašicom rakije i nisu ni malo nalik stereotipnim lošim momcima, kakvim ih predstavlja Holivud".

A onda je usledilo i jedno upozorenje turistima, a to je da će se, koliko god to nama neverovatno u Srbiji zvučalo, naša zemlja naredne godine još više približiti Evropskoj uniji. To za njih znači da će kod nas nagrnuti veliki broj turista. Pa sledi i savet:

"Idite u Srbiju sada. Pre nego što nestane rakije".

Cela lista Lonely Planeta za 2015. godinu izgleda ovako:

Singapur, Namibija, Litvanija, Nikaragva, Irska, Kongo, Srbija, Filipini, Sveta lucija i Maroko.