Monopol, pivo, wi-fi i pancir izmislile su – ŽENE!

„Žene koje misle jesu žene na koje se obično ne misli“, rekao je Džordž Bernard Šo.

.

Ove dame su osmislile neke od najvećih izuma čovečanstva, a o njima se ništa ne zna. Hajde da ispravimo tu nepravdu.

Grejanje u autu - Margaret A. Vilkoks

Prvi sistem grejanja u autu, koji je usmeravao svetlost preko motora kako bi ugrejao hladne prstiće aristokratskih vozača 19. veka, izumela je Margaret A. Vilkoks 1893. godine. Takođe: izumela je i kombinovanu mašinu za posuđe i odeću!

Monopol – Elizabet Megi

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave i/ili svađe, izmislila je 1904. godine, pod imenom The Landlord’s Game, gospođa Elizabet Megi. Njena igra bila je kritika nepravdi neregulisanog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je 30 godina kasnije pokrao Čarls Darou i igru prodao Parkerbraći. Firma je na kraju pronašla Megi i platila joj 500 dolara odštete.

Požarne stepenice - En Koneli

Izum od vitalne važnosti za javnu sigurnost i pušačke navike urbanih hipstera, delo je En Koneli iz 1887. godine.

Čamac za spasavanje - Marija Biseli

Jednoga dana 1882. godine, Marija Biseli pogledala je na pučinu i rekla: “Ljudi bi trebalo da prestanu da umiru u ogromnim transportnim katastrofama.“ I onda je izumela čamac za spasavanje. Osim toga, izmislila je i mašinu za izradu bačvi koja ju je učinila neviđeno bogatom!

Medicinski špric – Leticija Gir

Leticija Gir je 1889. godine izumela medicinski špric koji se može koristiti samo jednom rukom. Setite se toga sledeći put kad vas doktor bocne.

Moderni frižider - Florens Parpart

Florens Parpart je izumela električni frižider 1914. godine, a 1900. je patentirala znatno unapređeni sistem za čišćenje ulica koji je potom prodavala gradovima širom Amerike.

Aparat za proizvodnju sladoleda – Nensi Džonson

Nensi Džonson je patentirala aparat za sladolede 1843. godine, a njen dizajn se koristi do današnjeg dana, čak i nakon pojave električne varijante istog.

Telekomunikacione tehnologije – Širli Džekson

Teorijska fizičarka dr Širli Džekson bila je prva Afroamerikanka koja je doktorirala na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu 1973. godine. Tokom rada u Bell Laboratories, sprovela je ključno naučno istraživanje koje je omogućilo izum prenosnog faksa, touch tone telefona, solarnih stanica, svetlovodnih kabela i tehnologije koja se krije iza prikaza broja i poziva na čekanju.

Mašina za pranje posuda - Žosefina Kokrein

Spašavajući nebrojene brakove, mašinu za pranje suđa izumela je Žosefina Kokrein 1887. godine. Svoj izum je ponudila vlasnicima hotela, skandalozno odlazeći na sastanke bez supruga, brata ili oca u pratnji, pa je na kraju otvorila sopstvenu fabriku.

WI – FI Hejdi Lamar

Hejdi Lamar otkrila je tajni komunikacioni sistem tokom Drugog svetskog rata za radio - kontrolu torpeda upotrebom nove tehnologije za beleženje frekvencije, čime je položila tehnološke temelje za sve - od bežične konekcije do GPS. Uz to je slučajno i svetski poznata filmska zvezda.

Sigurnosni sistem video nadzora - Mari Van Britan Braun

Mari Van Britan Braun patentirala je sistem video nadzora 1969. godine, a bio je namenjen ličnoj sigurnosti, budući da je policija bila spora u odazivu za pomoć u njenoj njujorškoj četvrti. Njen izum predstavlja osnovu modernog video nadzora u privatne i policijske svrhe.

Centralno grejanje – Alis Parker

Svaki put kad se ušuškate pored radijatora usred zime, setite se Alis Parker koja je izumela sistem plinskog pogonskog centralnog grejanja 1919. godine. lako njen dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je neko uopšte zamislio korišćenje prirodnog plina za grejanje, te je tako ova dama inspirisala grejne sisteme budućnosti.

Kevlar – Stefani Kvolek

Hemičarka Stefani Kvolek izumela je super-snažno Kevlar vlakno koje se koristi za izradu pancirnih prsluka. Njen je izum pet puta snažniji od čelika i našao je još 200 različitih namena.

Kompjuterski softver – Grejs Huper

Admiralka američke mornarice, dr Gejs Marej Huper, bila je i naučnica koja je otkrila COBOL, prvi user-friendly poslovni računarski softver. Pored toga, onaj e prva osoba koja je upotrebila izraz bug kako bi opisala greške u računarskom sistemu, nakon što je pronašla stvarnog moljca koji je uzrokovao probleme u njenom računaru.

Pivo - Ninkasa

Istoričarka piva Džejn Pejton tvrdi da su drevne mesopotamske žene prve razvile, prodavale, pa čak i pile pivo. lako je teško odrediti ko je to tačno pre više hiljada godina napravio pivo, sigurno je da su drevne žene širom sveta nešto fermentirale. Sledeći put kada podignete čašu, nazdravite Ninkasi, sumerskoj boginji piva.