Srbija dobila prvi Halal hotel

U Vrnjačkoj Banji otvoren je prvi hotel u Srbiji sa Halal sertifikatom...

.

Direktor Agencije za sertificiranje Halal kvaliteta u Srbiji Samir Tandir rekao je juče u Vrnjačkoj Banji, nakon uručenja sertiflkata hotelu Solaris rizort, da Vlada Srbije čini sve da privuče arapske investitore u Srbiju.

"Da bismo dočekali spremno investicije, moramo da preuredimo ceo naš sistem i da ga uskladimo sa tržišnim uslovima, i zato je Agencija za sertificiranje partner Vladi Srbije. Hotel Solaris rizort u Vrnjačkoj Banji postao je prvi sertifikovani hotel u Srbiji. Sada je on osposobljen da primi goste sa posebnim uslovima, odnosno muslimanske veroispovesti", rekao je Tandir.

On je napomenuo da dve trećine konzumenata proizvoda sa Halal sertifikatom u EU nisu muslimanske veroispovesti.

Halal standard čini set pravila i smernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima. Zahtevi Halal-a potiču iz Kurana i Šerijatskog zakona, koji propisuju šta je halal, tj. dozvoljeno, a šta je haram – zabranjeno. Kada se kaže "dozvoljeno" misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane.

Halal između ostalog zabranjuje upotrebu: svinjskog mesa, krvi, alkohola, mesa mrtvih životinja, mesoždera, magarca, psa, ptica grabljivica; hrane koja se priprema sa vinom, kolača sa bilo kojom vrstom alkohola, hrane koja sadrži emulgatore na bazi svinjske ili životinjske masti itd.

Halal je primenljiv na različite vrste proizvoda i usluga: hranu, kozmetiku, lekove, odeću, obuću, nameštaj, turizam i ugostiteljstvo, špediciju, bankarstvo i berzansko poslovanje..., а najčešće se primenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji kozmetike.

Izvor: Tanjug/Kvalitet.org.rs