Katarina Mediči zaslužna za nastanak baleta

Na današnji dan 1581. godine, pod pokroviteljstvom Katarine Mediči, u Parizu je izvedena prva celovečernja baletska predstava ("Ballet Comique de la Reine"), pa se taj dan uzima kao datum nastanka baleta.

.

Katarina de Mediči, članica vladajuće porodice u Firenci, postala je 1547. kraljica Francuske. Na francuski dvor dovela je sve vrste zabave koje su bile popularne u Italiji. Između ostalog, sa njom je došao i talentovani muzičar Baltazar de Bužvuaju, koji je organizovao slične priredbe.

Istoričari baleta smatraju njegov „Ballet Comique de la Reine“ prvim baletom uopšte. Ta veličanstvena priredba u trajanju više od pet sati izvedena je povodom kraljevskog venčanja, a tema je stari grčki mit o Kirki, ženi koja je imala moć da pretvara ljude u zveri.

Balet je podrazumevao posebnu instrumentalnu muziku, pevanje, recitiovanje stihova i ples. Kako je plesna tehnika bila prilično ograničena, Bužvuaju je akcenatk stavio na veličanstvene kostime i bogatu scenu. U želji da svi razumeju tok priče, podelio je i kopije stihova pevanih u baletu.

Balet je bio vrlo uspešan i kasnije često imitiran na drugim evropskim dvorovima.