Zbog čega svi naglavačke ljube kamen Blerni?

U Irskoj blizu sela Blerni nalazi se zamak Blerni, a na vrhu zamka i kamen Blerni. Taj kamen svi dolaze da ljube. Od političara, književnika, TV lica pa do svakodnevnih grupa turista. Ne zbog zdravlja, plodnosti ili hrabrosti već zbog nečeg što vam nikada ne bi palo na pamet!

.

Milioni turista među kojima su i mnogobrojni svetski državnici, poznati književnici ali i spikeri penju se na vrh tvrđave Blerni u Irskoj ne bi li poljubili kamen elokvencije i rečitosti poznatiji kao kamen Blerni.

Veruje se da onaj ko poljubi ovaj kamen vrlo brzo dobija talenat brbljanja i laskavosti.

Od kada datira ovo verovanje nije tačno poznato ali se pretpostavlja da je sve počelo u kasnom 18. veku.

Ljubljenje kamena Blerni za mnoge je težak fizički poduhvat. Ne samo što je potrebno da se popne na vrh zamka, već i kada se do kamena dođe neophodno je leći na leđa, prevaliti se preko ivice i poljubiti kamen dok vas neko drži za članke.

Sada neposredno iznad kamena postavljene su metalne šipke za koje svako ko želi da poljubi kamen može da se pridrži. Nekada to nije bio slučaj pa je mnogima i pozlilo kada bi pogledali u rupu u koju treba da se nagnu.

Doduše ni danas nije retko da nekome pozli uprkos postavljenim šipkama i idalje se preporučuje da neko sa strane pridržava osobu koja želi da poljubi kamen.