SF kič ili vrhunac arhitekture?

Eklektički ekstravagantni beli budistički hram, delo umetnika Kositpipata, koga mnogi nazivaju tajlandskim Gaudijem, nalazi se u blizini Ćieng Raija, glavnog grada istoimene provincije.

.

Ne, ova palata nije sačinjena od oblaka i sasvim je stvarna. Budistički hram Wat Rong Khun, ili poznatiji kao Beli hram, nalazi se na Tajlandu i od 1997. godine, kada je izgrađen, mami uzdahe posetilaca i inspiriše fotografe širom sveta da ovekveče tu božansku građevinu.

Hram je dizajnirao Chalermchai Kositpipat, tajlandski umetnik, možda upravo pod uticajem božanskog nadahnuća, zahvaljujući kome se danas možemo diviti ovom spektakularnom hramu. Za razliku od tradicionalnih budističkih hramova koji su zidani u zlatu, Beli hram je u potpunosti izgrađen u beloj boji, simbolišući Budinu čistoću. Hram je prekriven ogledalima koja reflektuju sunčevu svetlost predstavljajući Budinu mudrost koja se širi i prožima Planetu i svemir.

Pristup većini prostorija u hramu je danas zabranjen budući da je hram doživeo veća oštećenja tokom zemljotresa koji je pogodio Tajland početkom maja ove godine. Oštećenja su obnovljena, ali posetioci mu se mogu još uvek diviti fotografisati ga spolja.