Šri Lanka obnavlja most na reci Kvaj

Verovatno jedna od najlegendarnijih filmskih scena ikada je trenutak kada je most na reci Kvaj dignut u vazduh u filmu iz 1957. godine. Sada nakon 57 godina, ovaj most se obnavlja!

.

Vlasti Šri Lanke planiraju da obnove drveni most iz filma nagrađenog Oskarom, "Most na reci Kvaj".

Film je snimljen prema romanu Pjera Bulea, a prikazuje britanske ratne zarobljenike u japanskom zatočeništvu koji su prisiljeni da igrade most za železničku prugu koja povezuje Tajland i Burmu. Ceo film snimljen je na Šri Lanki.

Finalna scena u kojoj britanski oficir kojeg igra Alek Ginis u vazduh diže železnički most koji su izgradili njegovi zatvorenici, sniman je u gradu Kitulgala koji se nalazi na dva sata vožnje od glavnog grada Kolomba.

U prethodnih nekoliko godina ovaj gradić je bio centar okupljanja ljubitelja adrenalinskog sporta koji uživaju u raftingu niz reku čiji je pravi naziv Kelani.

Kada su vlasti objavile kako će na ovoj reci izgraditi branu u vrednosti od 82 miliona dolara, lokalno stanovništvo se pobunilo jer su njihovi glavni prihodi od turizma.

Da bi smirile situaciju, vlasti su odlučile da obnove poznati most na istom mestu na kojem je on bio u doba snimanja filma.

"Danas na tom mestu ne postoji most već samo nekoliko betonskih stubova iz tog perioda. Gledali smo nacrte i slike mosta i mi ćemo ga ponovo izgraditi", kaže Kamal Laksiri, šef projekta.