Posetite Nušićijadu

Festival Nušićijada ponovo se održava već četiri godine. Ove godine biće održan od 29. do 31. avgusta u Ivanjici, a radni naslov je „150 godina Nušića i nušićevskog i 5 godina Nušićevanja“.

.

Nušićijada je festival koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije, trajao je 6 dana, održavao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Pamti se, kako po kulturnim sadržajima, tako po dobroj atmosferi, kafani i šali, jer je to bio «praznik humora i veselja».

Želja za obnovom ovog festivala u Ivanjici postoji od kad je on ugašen. U cilju pokretanja Nušićijade grupa mladih ljudi je u aprilu 2008. pokrenula peticiju i za manje od mesec dana skupila 3,797 potpisa, što čini više od 10% ukupnog stanovništva ove opštine. Nešto kasnije inicijatori ove akcije osnovali su udruženje građana pod imenom KUDES – inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije.

Nakon što je u oktobru 2009. Skupština opštine Ivanjice donela odluku o obnovi festivala, na organizaciji festivala partnerski rade Opština Ivanjica, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija opštine Ivanjice i udruženje građana KUDES.

Četiri obnovljene Nušićijade koje su do sada održane ostvarile su izuzetan uspeh. Kombinovale su mnogobrojne kulturne sadržaje: muzičke koncerte, pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije, i još mnogo sadržaja poput edukativnih programa za mlade, plesnih uličnih predstava ili raznovrsnih izložbi. Novi festival zadržao je svoja stara obeležja poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene parade pa ivanjička čaršija i njeni građani u tri festivalska dana poprimaju izgled s kraja 19. i početka 20. veka.

Sadržaji su se odvijali na dve bine na otvorenom (na velikoj bini na gradskom trgu i maloj tradicionalnoj sceni “Okruglo, pa na ćoše” smeštenoj u centru grada), u Domu kulture i na još nekoliko lokacija. U 2013. godini festival je obogaćen za još jednu scenu koja je namenjena najmlađim posetiocima festival. Ukrašen karnevalski po ugledu na staru Nušićijadu, grad pretvoren u pozornicu čini značajan deo identiteta festivala.

Nušićijada 2010. privukla je oko 10.000, a Nušičijada 2011. oko 30.000 posetilaca, treća obnovljena Nušićijada imala je oko 35.000, dok je četvrta beležila broj od 40.000 posetilaca.

Već u prvoj obnovljenoj godini Nušićijada je dobila priznanje za najbolju tradicionalnu manifestaciju, „Turističku slagalicu“. Naredne godine dobila je nagradu „Turistički cvet“ kao najbolji specijalni događaj u funkciji promocije turizma, a nagrade za promotivni materijal festivala osvajane su svake godine na brojnim takmičenjima. Samo je Nušićijada 2013. osvojila pet nagrada za promotivni materijal, od kojih tri pripadaju promo filmu.

Nušićijada za Ivanjicu i Ivanjičane predstavlja mnogo više od festivala. Njeni organizatori doživeli su je kao okidač za mnogobrojne aktivnosti u toku čitave godine i kroz rad sa mladima, kako kroz edukaciju tako i kroz male lokalne akcije, rade na jačanju građanske svesti i ljudskog kapitala. Vrednosti i duh Nušićijade ovako žive u toku cele godine i podsećaju da kvalitet naših života zavisi prvenstveno od nas samih.

Zahvaljujući Nušićijadi, mala ivanjička čaršija svakog prvog vikenda septembra postaje velika zajedno sa velikim ljudima koji budu “viđeni za Ivanjicu”. Do sada su Ivanjicu u prvom vikendu septembra posetila velika imena i institucije iz kulturnog života Srbije, što iz sveta glume poput Narodnog pozorišta iz Beograda, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Kruševačkog pozorišta, Ustanove kulture „Vuk“ iz Beograda, Petra Božovića, Petra Kralja, Gorice Popović, Sergeja Trifunovića, itd. što iz sveta muzike, poput Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”, Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane RS “Stanislav Binički”, Novosadskog Big Bend-a, Gudača Svetog Đorđa, Wonder String Quartet-a, kvarteta “Rocher”, Bajage i instruktora, grupe “Van Gogh”, “S.A.R.S”, “MVP”, “Zemlja Gruva”, grupe “Ljubojna”, “Legende”, Zvonka Bogdana, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Masima Savića, Predraga Cuneta Gojkovića, Merime Njegomir, Dobrivoja Topalovića, i mnogih drugih.

Nušićijadu obeležavaju i imena i institucije iz sveta novinarstva, izdavaštva, besedništva, satire i aforizma, kao i talentovani stvaraoci iz ivanjičkog kraja. Višegodišnja saradnja sa akademskim institucijama poput Matice srpske, Pravnog fakulteta univerziteta u beogradu, regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, itd. govore o značaju edukativne uloge festivala.

U 2014. godini festival će se održati u period od 29. do 31. avgusta. Obeležiće su ga, kao i u prethodne četiri godine, kvalitetni sadržaji i izvođači, ali i veliki jubileji – 5 godina obnovljenog festival i 150 godina od rođenja Branislava Nušića. Radni naziv festivala u 2014. godini biće „150 godina Nušića i nušićevskog i 5 godina Nušićevanja“.

Promotivni film Nušićijade izabran je od strane Turističke organizacije Srbije da u okviru emisije “Festival report” koja se emituje na MTV Adria, bude prikazan u funkciji promovisanja najboljih festivala i manifestacionog turizma Srbije.

Podsećamo Vas da je na VII Susretima organizatora manifestacija, održanom 21. februara 2014. godine u Privrednoj komori Srbije, promotivni film Nušićijade osvojio „Turističku slagalicu“ kao najbolji u svojoj kategoriji, dok je promotivni materijal osvojio još dve druge nagrade na izložbi turističkih publikacija Srbije za 2013. godinu koja je održana u Kruševcu 31.10.2013. godine:

Nagrada „Zlatni kofer” u kategoriji „Dopunski promotivni materijal ( kese, blokovi, fascikle, bedževi, cegeri, kačketi… i drugo mesto i nagrada „Srebrni kofer” u kategoriji „Audio-video publikacija”. za promotivni film o Nušićijadi iz 2013. godine.