Da li biste šetali šumom automobila?

Sa nosevima zabodenim u pustinju ovi automobili privukli su jednog umetnika koji je u njima video idealno platno...

.

Stari rudnički grad Goldfild u Nevadi ima svoju šumu automobila. To je umetnička instalacija 40 starih automobila, kamiona i autobusa išaranih grafitima. Njihovi "nosevi" zakopani su u pustinju poput korenja, dok ostatak automobila viri kao neko isušeno stablo drveta.

Ova instalacija nastala kao prouizvod saradnje Mihaela "Marka" Ripija i umetnika Čada Sorga.

Mihael Ripi u čijem je vlasništvu zemlja na kojoj je "zasađena" ova šuma započeo je ovaj projekat 2002. godine za željom da obori Ginisov rekord po broju vertikalno zakopanih automobila. Njemu se potom pridružio Čad Sorg koji je obližnjim putem prolazio pre nekoliko godina i ugledao ovu zanimljivu "šumu". On je bio toliko zadivljen onime što je Ripi uradio da se 2011. godine preselio u Goldfild gde je živeo u prikolici i stvarao zajedno sa Mihaelom.

Za razliku od slične instalacije na ranču Kadilaka u Teksasu, gde su automobili "posađeni" pod istim uglom kao i kamenje u Stounhendžu ili piramide u Gizi, instalacija Ripija i Sorga izgleda da nemaju određeni red. Tako su neki automobili zabodeni, drugi su parkirani, a treći su poređani jedni na druge. Jedni su prekriveni grafitima dok su drugi samo zarđali.

Šuma automobila može da se pogleda u bilo koje doba dana i noći jer je uvek otvorena za posetioce.

Na žalost ova dva umetnika koji su je i stvorili više ne rade zajedno. Oni su se posvađali i završili svoju saradnju. Ripi se nalazi iza rešetaka od prošlog novembra jer izdržava dvogodišnju kaznu za kršenje zakona o oružju. Sorg je otišao u Reno i tamo sada radi u jednom motelu.