Zahvaljujući ovoj nezvaničnoj mreži, kontrola letenja je danas potpomognuta milionima radoznalaca iz celog sveta. Na društvenim mrežama postoje grupe u kojima se razmenjuju uočene nepravilnosti i "sumnjiva" kretanja aviona, pa se tamo gotovo svakodnevno može videti poruka: "avion neobično kruži iznad grada, šta se dešava?". 

Kada neki avion proglasi vanredno sletanje, što se na Fligtradaru vidi pod squawk šifrom onda se trenutno formira velika grupa pratilaca iz celog sveta. Sve avionske nesreće i incidenti u poslednje vreme su imali svoju publiku preko ovog internet radara, a putanje nestalog aviona Malysia Airlinesa ili onog aviona koji je oboren iznad Ukrajine su danima nakon nesreće proučavane i posmatrane zahvaljujući mogućnosti istorijskog prikaza kretanja izabranog aviona. 

Takođe je brojnim filterima moguće pretraživati samo određene avione na nebu. Moguće je, na primer, izabrati prikaz svih A380 ili prikaz svih aviona određene aviokompanije. Nimalo zanemarljiva populacija ljubitelja i posmatrača aviona ovim je programom dobila svoju najomiljeniju igračku, a za brojne radoznalce pripremljena je i aplikacija za pametne telefone.

Izvor: Aviokarta.net