Smiraj kakav retko gde drugde postoji

Skriven među strmim liticama kanjona koji se proteže kroz Judejsku pustinju, manastir Svetog Georgija Hozevita jedinstven je po mnogo čemu...

.

U blizini Jerusalima, u Judejskoj pustinji u blizini Mrtvog mora, izolovan i skriven nalazi se manastir. On je sagrađen u samoj pećini kanjona i pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Najpoznatiji monah ovog manastira zvao se Georgije Hozevit, i po njemu je manastir i dobio ime.

Gradnja manastira svetog Georgija počela je u četvrtom veku kada je nekoliko monaha prolazeći kroz pustinju naišlo na pećinu za koju su verovali da ju njoj živeo sveti Ilija sa gavranovima pa su u njegovu slavu u njoj započeli gradnju svetog zdanja.

Sveti Georgije Hozevit u manastir dolazi u 5. veku i ceo svoj život posvećuje njegovoj gradnji praveći jedno od prvih sačuvanih svetilišta grčke pravoslavne crkve.

Manastir su 614. godine potpuno uništili Persijanci, kada su zaposeli dolinu i masakrirali četrnaest monaha koji su ga čuvali. Kosti i lobanje postradalih monaha se danas čuvaju u manastirskoj kapeli.

Manastir je ostao napušten sve do 1878. godine kada se grčki monah Kalinikos u njemu nastanio i započeo njegovu obnovu koja je završena 1901. godine.

Pogled na manastir danas ledi dah. Potpuno je nestvaran. On kao da izranja iz kamena potpuno nepristupačnog kanjona.

Da bi ste došli do manastira morate da pređete pešački most koji se proteže preko kanjona. Ali to nije sve, put koji do njega vodi izrarito je strm pa se poseta ovom manastiru smatra pravim podvigom.

Ono po čemu je ovaj manastir još drugačiji od ostalih ali i jedinstven jeste što prihvata i hodočasnice. To je presedan koji je postavila vizantijska plemkinja tvrdeći da ju je Bogorodica u njega uputila po lek za neizlečivu bolest.