Zašto se knjiga rekorda zove „Ginisova“ kad su je osnovali Mekverteri?

Na današnji dan 1925. godine rođeni su britanski blizanci Noris i Ros Mekverter, koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije.

.

„Ginisova knjiga rekorda“ jedna je od najpopularnijih knjiga na svetu i obara sve rekorde na svetskim listama bestelera. Nema šanse da niste pročitali bar jedan tekst o nekom bizarnom čudnom ili otkačenom rekordu. A da li znate kako je sve počelo?

Bio je četvrti maj 1951. godine. Ser Hju Biver je tada bio direktor pivare „Ginis“ ("Guinness") i išao je u lov kad god je išao kući, u rodnu Irsku. I tako je u kafani u kojoj je sedeo sa društvom započeo raspravu oko toga koja je najbrža lovna ptica u Evropi, fazan ili tetreb.

Iste je večeri, u zamku Kaslbridž, gde je odseo, žustro pretraživao veliku biblioteku svog domaćina i u jednom trenutku došao do zaključka da je nemoguće da se ustanovi da li je fazan ili tetreb najbrža lovan ptica u Evropi. Kada je shvatio da takvih rasprava ima na hiljade svake večeri u pabovima Irske, Škotske i Engleske, a da istovremeno ne postoji nijedna knjiga na čitavom svetu koja bi mogla da pomogne da se ti sporovi reše, odlučio je da napravi knjigu koja će se baviti upravo time, verujući da će biti jako popularna.

Tako je 1955. godine prvu Ginisovu knjigu rekorda objavila pivarska firma „Ginis“ („Guinness“). Ideja kao i počeci same „Ginisove knjige“ Hjua Bivera počeli su malo ranije, 12. septembra 1951. godine, kada je zaposlio blizance Norisa i Rosa Mekverter, da vide može li tome pomoći njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica. Ubrzo je u Londonu otvoren biro koji je započeo rad na prvom izdanju, od 198 strana, čiji su prvi primerak štampari povezali četiri godine kasnije, 27. avgusta 1955.

Pre Božića iste godine, „Ginisova knjiga rekorda“ našla se na prvom mestu liste bestselera, da bi na njemu sve dosad ostala, osim 1957. i 1959. godine kada nisu štampana nova izdanja.

„Ginisova knjiga rekorda danas je najviše fokusirana na takmičenja, mada sadrži i činjenice „za nevericu“, tipa, koliko je iznosila težina najtežeg tumora na svetu ili koja je najkraća reka na svetu i druge slične bizarne, otkačene i znaimljive činjenice.

Ova knjiga svetskih rekorda objavljuje se u više od stotinu zemalja širom sveta na više od 23 svetska jezika!