Kada majmun napravi selfi, autorska prava pripadaju...

Kome pripadaju autorska prava za selfi koji je napravio majmun? To je ozbiljno pitanje koje će morati da se rešava na sudu.

.

Fotograf Dejvid Slejter slika životinje, a tužio je Vikipediju jer ovaj sajt odbija da povuče selfi koji je pomoću njegovog aparata napravio jedan majmun. Britanski fotograf tvrdi da je objavljivanje ove fotografije učinjeno bez njegove dozvole i traži odštetu od 12.600 evra.

Tokom boravka u Indoneziji 2011, Slejteru je makaki majmun uspeo je da otme fotoaparat i da napravi nekoliko stotina fotografija, uglavnom očajnih, ali je jedan njegov selfi, na kojem se ceri, ubrzo obišao svet.

Za Slejtera nema nedoumica: autorska prava za ovu fotografiju mu po prirodi stvari pripadaju.

"Ta slika pripada meni. Ali, pošto je majmun pritisnuo dugme i napravio fotografiju, oni tvrde da je on vlasnik autorskih prava", naveo je ozlojeđeni fotograf, prenose britanski mediji.

Za Vikipediju, reč je o sadržaju koje je javno vlasništvo, jer fotografiju nije napravio čovek već životinja.

"Da bi mogao da se pozove na autorska prava, dotični fotograf je morao barem da retušira fotografiju, ali čak i u tom slučaju mogao bi da dobije samo autorska prava za te izmene, a ne za originalnu sliku", navodi se u saopštenju internet enciklopedije.

"Nemaju nikakvo pravo da tvrde da je reč o javnom vlasništvu", ističe Slejter u izjavi za list "Telegraf".

"Majmun je možda pritisnuo dugme, ali je cela instalacija moje delo", zaključio je on.

Izvor: tanjug