Podvodni muzej "izgubljenih duša"

Prva asocijacija na Meksiko su sigurno plaža i fudbal, ali ako ste ljubitelj ronjenja i ne možete da živite bez umetnosti, onda je meksički grad Kankun destinacija baš za vas. Naime, u tom gradu se nalazi prvi i najveći podvodni muzej na svetu, u Vodenom parku.

.

Podvodni muzej MUSA (El Museo subaquàtico de Arte) osnovan je 2008. godine u meksičkom kradu Kankunu i predstavlja jedan od najvećih i najjedinstvenijih podvodnih projekata na svetu. Nezaobilazna turistička atrakcija Meksika nastala je kao interakcija između umetnosti i ekologije, a zbirku čini više od 500 skulptura. Među njima se nalaze stariji muškarci, deca, trudnice, psi i ostale figure koje fasciniraju ronioce širom sveta.

Engleski vajar Jason deCaires Taylor, učesnik projekta i specijalista za podvodna umetnička dela, pozitivno je uticao na to područje koje je pretrpelo veliku štetu zbog nepovoljnih vremenskih uslova i drugih faktora, i tako stekao svetsku slavu u očuvanju prirode. Naime, sve skulpture koje je napravio, većinom su produkt cementa, peska i ostataka oštećenih koralnih grebena koji podstiču naseljavanje stanovnika morskih dubina i tako formiraju veštačke grebene. S obzirom na to da su korale u tom delu Karipskog mora uništili mnogobrojni posetioci, muzej je postavljen sa ciljem da se koralni svet obnovi i ponovo izraste na skulpturama. One izgledaju kao izgubljene duše na morskom dnu koje čekaju da ih neko spasi...

Muzej je stekao neverovatnu popularnost i godišnje ga poseti više od 750 000 turista!

Info: aquaworld

Pogledajte i kako je nastajao muzej: