Kako putuju avionom trudnice i deca?

Ako planirate putovanje avionom s bebom u stomaku ili u rukama, evo pod kojim uslovima to možete.

.

Većina avio-kompanija omogućuje putovanje avionom dece, najčešće od pet do 11 godina starosti, bez pratnje starijih lica, koja pripadaju kategoriji putnika Deca bez pratnje (eng. Unaccompanied Minor ili skraćeno UM).

Deca do 5 godina starosti mogu putovati u pratnji osobe starije od 16 godina.

Kod avio-kompanija koje tu uslugu omogućuju, starosna ograničenja mogu se znatno razlikovati u zavisnosti od avio-kompanije i činjenice da li se let obavlja u domaćem, međunarodnom ili interkontinentalnom avio-saobraćaju.

Roditelji ili staratelji koji šalju dete na put bez pratnje u obavezi su da:

- potpišu poseban obrazac pod nazivom Uputstvo za prevoz dece bez pratnje (eng. Handling advise for UM), kojim se regulišu uslovi za prevoz deteta bez pratnje;

- obezbede sve potrebne prevozne dokumente za dete - pasoš, vizu (ukoliko je neophodna), avionsku kartu;

- ostanu na aerodromu sve do poletanja aviona, zbog eventualnog kašnjenja ili otkazivanja leta;

- u navedenom obrascu obavezno evidentiraju lice (ime, adresa, telefon) koje čeka dete, kao i da obezbede da to lice bude na aerodromu u vreme predviđeno za dolazak aviona;

- se postaraju da u dečijem prtljagu nema robe koja podleže carini, kao ni predmeta koji nisu za dečiju upotrebu, niti spadaju u neki od nedozvoljenih predmeta.

Najčešće uslugu putovanja bez pratnje, na izričit zahtev roditelja ili staratelja, mogu koristiti i deca između 12 i 17 godina, dok se deca starija od 17 godina smatraju odraslim putnicima.

Opšte informacije u vezi sa dokumentacijom potrebnom za putovanje u inostranstvo maloletnih ili osoba pod starateljstvom možete dobiti na internet prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Precizne informacije o starosnim ograničenjima, uslovima prevoza i cenovniku usluge možete dobiti u izabranoj avio-kompaniji.

Što se tiče trudnica i za njih važi nekoliko pravila. Većina avio-kompanija budućim majkama omogućuje putovanje bez potvrde lekara najčešće do 28 nedelje trudnoće. Zbog bezbednog putovanja, nakon tog perioda savetuje se ili je, u zavisnosti od nedelje trudnoće, obavezno odobrenje lekara za putovanje. Kako bi putovanje bilo što komfornije i udobnije, savet je da trudnoći obavestite avio-kompaniju ili putničku agenciju već prilikom pravljenja rezervacije.

Izvor: Aerodrom "Nikola Tesla"

Evo nekoliko super trikova za putovanje sa malim detetom: