Zanimljivosti

Avionom na put oko sveta

Velike avio-kompanije i avio-alijanse imaju posebne karte za putnike koji žele da obiđu svet ili neki određeni kontinent,regiju ili zemlju, a cene su od 1 500 evra.
28.07.2014. - 09:13h

Karte se mogu naći na tržištu po cenama od 1 500 do 3 000 evra pa naviše po putniku, u zavisnosti od ukupne dužine putovanja i od broja segmenata putovanja. Takve karte se značajno razlikuju od uobičajenih avio-karata na koje smo navikli, s obzirom da su prilagođene isključivo onima kojima je jedini cilj samo putovanje.

Te karte su, prenosi portal "Aviokarta.net", poznate kao avionske propusnice ili "er pas" (air pass) i veoma su povoljne za putnike koji žele da proputuju što više destinacija. Karte se mogu kupiti po jedinstvenoj tarifi po segmentu, a krajnja cena zavisi od broja segmenata koji se kupuje.

Avio-kompanije propisuju minimum tri segmenta, a putovanje se smatra završenim povratkom na aerodrom odakle je i počelo. Tokom putovanja nije dozvoljeno zatvaranje kruga, odnosno svaki povratak u matični aerodrom znači automatski kraj putovanja. Pored kontinentalnih propusnica, pojedine avio-kompanije mogu i samostalno da izdaju propusnice za nacionalna tržišta.

Avio-alijanse su iskoristile takve vrste karata kako bi putnicima ponudile "Put oko sveta". Za tu vrstu putovanja važi sve isto kao i za propusnice, pa putnik sam odlučuje o svom "itinereru", pravi "stop over" gde god poželi i na kraju putovanje završava u pocetnoj destinaciji.

Posedovanje karte ne garantuje da će putnik slobodno leteti kad god mu padne na pamet i kad dođe na aerodrom, već je i sa tom kartom potrebno da se rezerviše let unapred bilo "online" ili u nekoj lokalnoj agenciji ili predstavništvu, a putovanje će zavisiti od raspoloživosti slobodnih mesta na izabranom letu.

Najpoznatije karte za put oko sveta nude tri avio alijanse: "Oneworld Round the World", "Sky Team Special Passes" i "Star Alliance Roud the World Fares".

Izvor: tanjug