Kuber Pidi grad pod zemljom u kojem postoji Srpska pravoslavna crkva!

Pogledajte zbog čega je jedan australijski grad postao planetarno popularan...

.

Kuber Pidi je rudarski grad. Nalaz6i se u Australiji, a glavna privredna delatnost je iskopavanje opala i u njemu se iskopavaju najskuplji opali na svetu. Osnovan je 1915. godine, ime su mu dali Aboridžini koji su ga i osnovali, a njegovo ime u prevodu znači rupa.

Danas Kuber Pidi je u svetu poznat kao podzemni grad.

Ljudi koji žive u njemu od izuzetno visokih dnevnih temperatura koje prelaze čak i 40 stepeni, sklanjaju se na veoma zanimljiva mesta u kojima je temperatura 24 stepena, a vlažnost 20 odsto. U odaje i zgrade koje se nalaze ispod površine i kojih ima veoma mnog.

Po popisu iz 2011. godine u Kuber Pidiju oko 2.000 stanovnika živi pod zemljom ! Meštani žive u domovima u stenama i zemlji koji imaju po tri spavaće, dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo.

Takođe stanovnici imaju kao i svi drugi koji žive u gradovima, svoje barove prodavnice, pa čak i podzemno groblje! Najveći problem ljudima koji žive u kućama u ovom rudarskom gradiću predstavlja nedostatak vode.

Posebno je interesantno da se u gradiću nalazi i podzemna srpska pravoslavna crkva Svetog Ilije Proroka. Nalazi se oko 800 kilometara severno od Adelejda sa kojim je spojen dnevnom autobuskom linijom.

A cena podzemnih kuća je skoro ista kao i za kuću na površini zemlje. Bez preke potrebe, čovek ne mora da izlazi na svetlost dana, a ako želi da proširi stan može da iskopa novu prostoriju.

A može i da se desi da se prilikom proširivanja svoje kuće vlasnik obogati ako naleti na koje nalazište opala, time bi rešio je sve svoje finansijske probleme.