"Oživeo" 410 miliona godina star pauk

Paleontolozi su uz pomoć simulacije uspeli da "ožive" jednog od prvih predatora na Zemlji, 410 miliona starog pauka, pod nazivom Trigonotarbid.

.

U izradi 3D snimka koji prikazuje način na koji se ovaj drevni insekt kretao, naučnici su koristili fosile koji se čuvaju u Prirodnjačkom muzeju u Londonu.

"Kada govorimo o ranim oblicima života na kopnu, mnogo pre pojave ljudi, ovi pauci su bili na samom vrhu lanca ishrane", izjavio je vođa istraživanja dr Rasel Garvud, paleontolog sa Mančester Univerziteta.

"Oni su danas izumrli, ali pre oko 300 do 400 miliona godina, bili su jako rasprostranjeni, više nego današnji pauci. Sada možemo da upotrebimo kompjutersku grafiku da bi smo ih bolje razumeli i prikazali način na koji su se kretali", naveo je on za BBC.

Trigonotarbid je bio jedan od prvih predatora na kopnu. Njegov plen su najverovatnije bili beskrilni insekti i drugi beskičmenjaci koje je hvatao tako što ih je zaskakivao.

"Dosta toga znamo o tome kako je živeo. Iz delova njegovih usta možemo zaključiti da je vario plen pre nego što bi ga progutao, što većina paukova radi. Naime, on ima specijalnu filtrirajuću membranu u ustima, što znači da je na plen izlučivao digestivne enzime, a zatim usisavao hranu u tečnom stanju", rekao je dr Garvud.

Primerak trigonotarbida koji su dr Garvud i njegov tim proučavali dug je svega nekoliko milimetara.

Njihova 3D simulacija biće deo posebne studije koja će biti objavljena u časopisu Journal of Paleontology.

Izvor: tanjug