Očaravajuća sela Azurne obale

Jedna od najvećih atrakcija Azurne obale jesu sela smeštena na samim liticama planina koje je okružuju...

.

Francuska rivijera ili Azurna obala krije mnogobrojne čari koje će vas zadiviti i uvek vraćati njima.

Ali koliko puta ste čitali o očaravajućim selima koja se nalaze na samim liticama urađenim u stilu srednjevekovne arhitekture sa neodoljivim pogledom na Azurnu obalu i planine.

Većina ovih sela građena je tokom 12. i 13. veka kada su stanovnici primorskih mesta bežali u planine u želji da se zaštite od gusara i pljačkaških vojski.

Dugo godina pogotovu tokom prvog i drugog svetskog rata ova sela su zanemarivana i počela su polako da propadaju. Ali, nakon posleratnog perioda stanovnici su polako počeli da ih obnavljaju i od kuća čine prave male rezidencije.

Zbog svog šarma, u ova sela je počelo da dolazi sve više umetnika koji su tu otvarali svoje ateljee i galerije.

Danas većina ovih sela ima ozbiljnu zaradu. Zbog svojih neobičnih ulica koje su i danas izgledaju gotovo isto kao kada su prvi put pravljene, zbog svog mira, očaravajućeg pogleda i stila života, sela su prava turistička atrakcija!

Ima ih gotovo 120 duž cele francuske obale, a svako selo ima neki svoj, poseban šarm. Mi vam predstavljamo samo neke od njih...

Pejon

Oko 20 kilometara udaljen od Nice, selo Pejon nalazi gotovo na vrhu strme, kamene litice. Krase ga usko zbijene kamene kuće, izrazito uske ulice, mnogobrojni prolazi i strme stepenice.

Ovo područje naseljeno je još u gvozdeno doba, a prve kuće sagrađene su već krajem 10. veka. Većina kuća koja se danas mogu videti sagrađene su tokom 19. veka, ali ima i onih iz 17. veka.

Za razliku od mnogobrojnih sličnih sela u okolini, Pejon nije selo koje je orjentisano ka turizmu. Turističkog smeštaja, hotela i hostela nema u samom mestu, već u okolnim selima. Jedino što se eventualno u Pejonu može naći je jedan restoran u samom centru i prodavnica suvenira.

Saorž

Ovo selo nalazi se na delu šumovite, prilično strme strane planine. Nekada Soarž su branile čak tri tvrđave zbog čega ima reputaciju neosvojivog mesta!

Kamene kuće koje čine Saorž sagrađene su u periodu od 15. do 17. veka. Kroz Soarž prolazi i jedna centralna izrazito strma ulica, a krasi ga i crkva sagrađena u stilu gotike o to u 11. veku, ali i manastir iz 17.veka.

Eze

Selo Eze nalazi se između Nice i Monaka. Kameni zidovi koji su ga nekada štitili davno su nestali, ali iz prvobitnog perioda i dalje postoje ulice od kaldrme koje su izrazito strme. Na vrhu sela nalazi se Egzotična bašta (Jardin Exotique) sa pogledom sa litice koji ledi dah.

Interesantno ime Eze, mesto je dobilo od egipatske boginje Izis kojoj su Feničani, kada su jednom prilikom osvojili Eze posvetili hram.

Gurdon

Ako nešto može da vas podseti na mesto koje se nalazi na vrhu sveta, onda je to Gurdon. Sagrađen u 12. veku i obnovljen u 17. veku impresivni zamak sagrađen je ne bi li se odbranio grad od svih onih koji su želeli da ga osvoje. Gurdon je bio i rezidencija Rejmonda Berengera, grofa od Provanse.

Sant Anje

Malo, ali za turiste veoma privlačno mesto nalazi se na strani planine visoko iznad mediterana. Stvar koja je Sant Anjes sačuvala od toga da bude uništen pod najezdom lopova i tirana jesto to što je do njega veoma teško doći. Do njega dolazi 12 kilometara veoma izuvijanog puta kojim se ide kolima.

Većina kuća koje čine ovo selo sagrađeno je između 15. i 18. veka.

Turete sur Lup

Šarmantno srednjevekovno selo udaljeno je 14 kilometara od obale, a nalazi se između Nice i Kana. Nazvan je i mestom sa tri kule, a posebnim ga čine lavirinti od uskih kamenih ulica. Još jedan naziv po kojem je ovo mesto poznato jeste "Ljubičasto selo", jer se ljubičasto cveće u njemu gaji već vekovima i to je jedna od glavnih aktivnosti ljudi u ovom mesu već vekovima. Od oktobra do marta, ljubičasto cveće se uzgaja da bi u martu bilo izloženo na festivalu ljubičastog cveća.