9 jedinstvenih rasa koje se retko sreću!

Upoznajte devet neponovljivih rasa...

.

1. Gotski pas

Gotski pas je veoma hrabar i cenjen pastirski pas. Inteligentan je, privlačan i veoma se dobro slaže sa decom, ali zbog ogromne energije koju poseduje, teško se prilagođava na život u stanu. Ova pasmina zvanično postoji od 1948. i veoma je popularna u Švedskoj, ali izvan nje nije mnogo poznata.

2. Bedlington terijer

Na prvi pogled ovaj pas vas zbog svoje dlake može podsetiti na jagnje. Smireniji od ostalih terijera, ima dobru narav, ali je neophodno obezbediti mu prostor za vežbanje napolju. Vrlo je radoznao, inteligentan i umiljat, ali i oprezan. Dobro se slaže sa starijom decom, kao I sa drugim kućnim ljubimcima. Voli da laje i kopa, pa će više odgovarati iskusnom vlasniku. Minimalno se linja, ali njegovo krzno zahteva redovno podšišavanje. Na vrhu glave i na nogama dlaka mu je nešto duža.

3. Tibetanski Mastif

Njegova glava pomalo podseća na glavu bernardinca, odličan je pas čuvar i vezan je za svog gospodara. Hrabar, odan i pitom, veoma je nepoverljiv prema strancima I zato nije srećan kada njegovi vlasnici pozovu goste u kuću. U Aziji, ova rasa je agresivna i sposobna da čuva čitava sela od napada divljih zveri. Od ostalih mastifa razlikuje se pre svega po svojoj veličini, jer je drastično manji.

4. Katalburun turski poenter

Izuzetno simpatičan pas koji ima razdvojene nozdrve. Ovako specifična njuška omogućila je ovoj rasi da ima veoma razvijeno čulo mirisa, zbog čega su odlični lovci. Ovo je autohtona vrsta koja se jedino može videti u Turskoj.

5. Mudi

Mađarski ovčar koji veoma podseća na špica, izuzetno je spretan, umeren i hrabar. Podnosi sve vremenske nepogode i retko se razboljeva, a voli da lovi sitnu, dlakavu divljač. Rasa je nastala, krajem XIX veka, u Mađarskoj, a Mudi važi za dobrog kućnog ljubimca. Veoma je energičan i živi između 13 I 14 godina.

6. Katahula leopard pas

Ovaj pas ume da bude veoma bučan, a ukoliko je u kući, postoji bojazan da će izgristi skoro svaki komad nameštaja, naročito ukoliko ne dobija dovoljno pažnje od svog vlasnika. Ovi psi su u stanju da obuzdaju uznemirenu stoku čak i na najnepristupačnijim terenima. Sa zadovoljstvom love kune, a obračunavaju se i sa medvedima! Katahula zahteva izuzetno dominantnog vlasnika koji mora da ga nauči razlici između dobrog i lošeg i nikako nije poželjno držati ga u gradu.

7. Šiperki pas

Veruje se da poreklo ovog neobičnog psa bez repa datira iz XV veku i da je rasa nastala u Holandiji. Šiperki spava samo jednim okom, i čini se da nikada ne odmara, na sve što je sumnjivo upozorava lajanjem. Veoma je odan svom gospo¬daru, a posebno je dobar sa decom. Zbog malih dimenzija može da živi u stanu ali zahteva često istrčavanje. Za njega ništa nije toliko važno kao život uz vlasnika i želja da mu se svidi.

8. Azavak hrt

Izuzetno hitar i graciozan prvenstveno je lovački pas. Krasi ga veoma snažan, živ i pažljiv karakter. Istovremeno je nezavisan i veoma vezan za svog vlasnika i porodicu. Navikao je da jurca po savanama, zato u gradu voli duge šetnje i kao stvoren je za sportski nastrojenog vlasnika. Azavak hrt ima siluetu koja ostavlja utisak brzine.

9. Tajlandski Ridžbek

Rasa nastala pre oko 360 godina. Ovaj pas je uglavnom korišćen za lov u istočnom delu Tajlanda. Loša saobraćajna mreža u ovom delu sveta uticala je da ovaj pas i posle svih godina ostane gotovo nepromenjen, jes nije imao šansu za ukrštanje sa drugim rasama. Veoma je inteligentan I snažan.