Zašto nije dobro spavati sa ljubimcima?

Najnovija istraživanja pokazuju da među vlasnicima ljubimaca koji su delili krevet sa svojim četveronožnim prijateljima, 30 posto se izjasnilo da ih ljubimci bude barem jednom tokom noći.

.

Čak 63 posto vlasnika koji s ljubimcima spavaju više od četiri puta nedeljno istaknuli su da im je kvalitet sna loš, a pet posto ne može da zaspi nakon što ih ljubimac probudi.

Rezultati istraživanja objavljeni su na posteru Sleep 2014. na 28. godišnjoj sednici Društava za profesionalnu pomoć pri spavanju. Dosadašnja istraživanja su bila usmerena na deljenje kreveta s partnerom ili detetom, ali sada su u ovu grupu uvršteni i kućni ljubimci za koje se u prakci znalo da uzurpiraju san vlasnicima.

Sovjanja Dutuluru istakao je da se radi o prvom istraživanju te tematike. On i kolege su razgovarali s 300 pacijenata, postavivši im 17 pitanja o njihovim ljubimcima (ako ih imaju) i kvalitetu njihovog sna. Čak 148 njih imali su ljubimce, a polovina je sa njima delila i krevet. Rezultati su pokazali da starost i pol vlasnika, kao i vrsta ljubimca (pas ili mačka) nisu bili presudni za kvalitet san, ali je svakako bila presudno to što su sa njima spavali.

Pogledajte neverovatnu priču o vatrogascu i mačetu!

Izvor: b92