Tetovaže zbog kojih možete biti u nevolji!

Vlasti Šri Lanke su ove nedelje privele i naložile deportaciju britanske turistkinje, zbog tetovaže Bude na desnoj ruci, a njen slučaj samo je poslednji u seriji "problematičnih tetovaža".

.

Tajland je nedavno pretio da će se "obračunati" sa turistima koji na telima imaju verske slike. Vlasti Tajlanda smatraju da je taj trend "kulturološki neprikladan" i da "erodira poštovanje religije".

U Maleziji, vlasti su 2012. otkazale koncert američke pevačice Erike Badu, pošto su objavljene fotografije na kojima se vidi da ona iznad grudi ima istetovirano "Alah", na arapskom.

Malezija, većinski muslimanska zemlja, smatrala je da tetovaže Erike Badu predstavljaju "uvredu islamu".

Kad je reč o tetovažama, neprevaziđen je Japan, kaže za BBC istoričar umetnosti i stručnjak za tetovaže sa Univerziteta u Eseksu Mat Loder.

"U skorije vreme, negde od 20. veka, tetovaže se u Japanu vezuju za kriminalne bande i često su zabranjene na mestima poput javnih kupaonica. Znam i ženu u tridesetim godinama kojoj zbog tetovaže nisu dozvolili da uđe u hotel", priča.

Anti-tatoo osećanja su, dodaje, jača u određenim delovima zemlje. Tako je gradonačelnik Osake naredio pregled tela svih 30.000 zaposlenih u gradskoj upravi, poručujući da oni koji žele da zadrže tetovaže - mogu da traže drugi posao.

Nisu samo verska osećanja i kulturne vrednosti u igri.

Oktobra 2012, šef britanske Metropolitan policije zabranio je policajcima "vidljive tetovaže", pošto "štete profesionalnom imidžu" snaga reda.

I američka vojska objavila je nova pravila o tetovažama: vojnicima su ranije zabranjene ekstremističke, nepristojne, seksističke i rasističke tetovaže, a sad ne smeju da imaju nikakve tetovaže na glavi, licu, vratu, ručnim zglobovima, rukama i prstima.

Kako dodaje BBC, zabranjeno je tetovirati se ispod lakta i kolena, a broj vidljivih manjih tetovaža ograničen je na četiri.

Izvor: tanjug