Danas je Dan planete Zemlje

U svetu se danas obeležava Dan planete zemlje. UN će pokušati da mobilizuju milione ljudi da stvore zdravu prirodnu sredinu ozelenjavanjem gradova širom sveta.

.

U poruci generalnog sekretara Ban Ki-muna povodom obeležavanja Dana planete Zemlje navodi se da svake godine na taj dan razmišljamo o svom odnosu sa planetom koja nam daje uslove za život.

"Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine deo delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od seče tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog sveta i sve zagadjenijeg vazduha i mora u mnogim delovima sveta - sve to je delo ljudskih ruku", rekao je Ban.

On ističe da moramo uvideti da je sa porastom stanovništva naše trošenje resursa planete neodrživo i da zato moramo promeniti stavove i ponašanje, a naročito način dobijanja energije koja se nalazi u osnovi našeg napretka.

Preduzimanje mera u oblasti klimatskih promena pruža višestruke mogućnosti da obnovimo odnos sa planetom Zemljom i poboljšamo život ljudi, naročito najsiromašnijih i najranjivijih, smatra Ban.

"Održiva energija za sve može poboljšati zdravstveno, imovinsko stanje i pružiti više mogućnosti za milijarde ljudi, isto kao i poljoprivreda koja vodi računa o klimi, efikasniji gradovi i zaštićenije šume", poručio je on.

Dan planete Zemlje tradicionalno je obeležio i Gugl svojom animacijom.

Izvor: tanjug