Madlenianum treći put na gostovanju u Kini

Opera i teatar Madlenianum treći put gostovaće u Kini od 8. do 22. maja ove godine sa baletom Praznik ljubavi , koreografa, reditelja i scenografa Aleksandra Ilića.

.

Posle uspešnog gostovanja 2010. godine sa baletom Orfej u podzemlju, koreografa Krunislava Simića na festivalu 10-ti Međunarodni umetnički susreti u Pekingu i uspešnog gostovanja 2012. godine sa baletom Praznik ljubavi na festivalu u Šangaju i nekoliko kineskih gradova, ove godine je usledio novi poziv za gostovanje na festivalu 14-ti Međunarodni umetnički susreti u Pekingu. Po ustaljenoj praksi predstave pekinškog festivala izvode se i u drugim gradovima, tako da će u 5 gradova ukupno biti izvedeno 6 predstava baleta Praznik ljubavi. Pored Pekinga balet će se izvesti u gradovima južnih provincija: u Jinanu, Dizhou, Šangaju i Xuzhou.

Festival Međunarodni umetnički susreti u Pekingu osnovan je 2000. godine, a organizuje ga Ministarstvo kulture NR Kine, Vlada grada Pekinga i kineska Nacionalna radio televizija.

Premijera baleta Praznik ljubavi izvedena je u Operi i teatru Madlenianum 29. septembra 2011. godine. Balet je rađen po romanu Capsellla bursa pastoris Teodore Sujić.
Na gostovanju u Kini igraće solisti baleta Narodnog pozorišta iz Beograda: Milan Rus, Tamara Pingović, Milica Jević, Tijana Šebez, Smiljana Stokić i Ivana Kozomara, klavirska pratnja Dragana Anđelić Bunjac, vokalni solista Aleksandra Radonjić. Ulogu deteta igraće u svakom gradu druga kineska devojčica iz baletske škole.