Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Manifestacija Dani Beograda biće održana od 16. do 19. aprila, a tim povodom u prestonici Srbije biće organizovan bogat kulturni i obrazovni program, poput turističkih obilazaka grada, izložbi, koncerata, predavanja, radionica i tribina.

.

Tokom Dana Beograda, Beograđani i njihovi gosti moći će da posete brojne manifestacije, koje su za njih pripremili Turistička organizacija Beograda, Belef centar i mnogobrojne gradske ustanove kulture.

Novina ovogodišnje manifestacije je to da će biti otvorena zgrada Starog dvora, jer se u aprilu navršava 130 godina od njene izgradnje, ali i od dana kada je to zdanje, predviđeno za održavanje svečanosti i smeštaj gostiju, primilo prve posetioce.

Zgrada Starog dvora sagrađena je za vreme kralja Milana da bi bila palata dinastije Obrenović, a prvi zvanični gosti kraljevske porodice koji su odseli u Starom dvoru bili su austrougarski prestolonaslednik Rudolf i njegova supruga Stefanija, koji su došli 16. aprila 1884. godine (po starom, julijanskom kalendaru, koji je tada bio važeći u Srbiji).

Turističke ture obilaska dvora biće na srpskom i engleskom jeziku, uz zvuke građanskih pesama i igara i glumce iz beogradskih pozorišta u kostimima iz tog doba.

Prvi put u okviru Dana Beograda, 19. aprila od 10 do 18 sati, biće održan i Dan otvorenih muzeja, kada će ulaz u mnoge gradske muzeje biti besplatan.

Takođe, u čast prvog javnog koncerta u Beogradu, 16, 17. i 19. aprila, biće održani koncerti klasične i rok muzike na Trgu Republike, a u zgradi Starog dvora, 17. aprila biće izvođena dela sprskih i ruskih kompozitora. Na Trgu Republike biće održani koncerti grupa "Dža ili bu", "Bolesna štenad", Nikole Vranjkovića sa bendom, kvarteta "Rocher", grupe "Brigand"...

Izvor: Tanjug