Ovi paraziti preuzimaju kontrolu nad životinjama!

Da li ste znali da postoji parazit koji kada zarazi miša, miš počinje da ide ka mački umesto da beži od nje?

.

"Kordiceps"

Poznato je da endoparazitski rod pečurke ascomycete obuhvata oko 400 identifikovanih vrsta, ali i na hiljade vrsta o kojima još uvek ne znamo ništa. Kordiceps, je veoma okrutan parazit koji napada insekte, a samo se nekoliko pečuraka iz ove vrste specijaliziralo za napad na druge pečurke. Ovaj parazit preuzima kontrolu nad telom i mozgom insekta i pretvara ga, verovali ili ne u zombija. Ovaj parazit je toliko moćan da zaraženog insekta vodi do destinacije koja mu najviše odgovara, a potom ga jednostavno ubiju i počnu da rastu iz njegovog tela. Tako jedna od pečuraka iz roda Ophiocordyceps unilateralis koja inficira neke vrste mrava i apsolutno preuzima kontrolu te oni rade ono što ovaj parazit želi. Zato, kada se mrav zarazi on posle određenog vremena počne veom čudno da se ponaša pa ga ostali mravi odmah odstrane jer u suprotnom kordiceps može da zarazi milione mrava oko njega.

"Sacculina carcini"

Ovaj parazit počinje svoj život kao malena larva koja slobodno pliva. Međutim kada konačno pronađe svog domaćina, raka – ona postaje nešto mnogo bizarnije. Ženka ove larve kači se za donji deo tela raka i pravi malo ispupčenje na njegovoj ljusci. Potom, ona počinje da širi pipke koji podsećaju na korenje drveća i pušta ih kroz telo raka ne bi li došla do svih hranjivih materija. Kada se ženka larve u potpunosti odomaći u raku, u njegovo telo konačno dolazi i mužjak. Novi parazitski par zatim započinje sa kontinuiranom reprodukcijom, a rak, nad kojim je ženka larve već uspostavila kontrolu, počinje da se brine o njihovim potomcima kao da su njegovi. Kada Sacculina carcini zarazi raka mužjaka, ona tera njegovo telo da počne da luči ženske hormone zbog kojih on u potpunosti počinje da se ponaša kao ženka, ali počinje i da liči na nju.

"Toxoplasma gondii"

Miševi po prirodi beže od mačaka. Oni se toliko njih boje da mogu da prepoznaju miris urina mačaka, a kada ga prepoznaju beže sa tog mesta što dalje. Međutim ukoliko ikada vidite miša koji trči ka mački znajte da je najverovatnije zaražen parazitom Toxoplasma gondii. Ovaj parazit menja supstance u mozgu miša tako da njemu miris urina mačke postaje privlačan, seksualno privlačan. Kada miš dotrči do mačke, i ona ga pojede parazit je postigao svoj cilj. Udomaćio se u većeg i hranljivijeg domaćina.

"Euhaplorchis californiensis"

Ovaj parazit ima veoma kompleksan način za produžavanje vrste. Oni svoj život počinju u rogu vodenog puža, a kada jedinke dovoljno odrastu napuštaju svog domaćina i kreću u potragu za većim i ukusnijim. Taj drugi domaćin su ribe, a jedna od najčešćih žrtvi je Fundulus auroguttatus. Parazit se prvo zakači za škrge ribe, a zatim ide sve do njihovog mozga, gde otpušta određene hemikalije koje ribu teraju da počne da igra i to što bliže površini vode. Kada riba zaigra, povećava šansu da je ptice pojedu za 10 do 30 puta. Kada se to konačno dogodi parazit je pronašao novog, većeg, domaćina. Euhaplorchis californiensis je tada u telu ptice, a u kojem zarazi jaja ribe koja ptica izbaci putem izmeta – a izmet opet pojede vodeni puž… i tako celi ciklus života ovog parazita započinje iznova.

"Spinochordodes tellinii"

Ovaj parazitski crv raste i živi unutar kopnenih skakavaca i zrikavaca sve dok ne dođe vreme da se pridruži ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi. Otpuštanjem koktela hemikalija, crvi ispiraju mozak svog domaćina i teraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – teraju ga da traži vodu. Kada je konačno pronađe, parazit ga tera da u nju skoči. Istraživanja pokazuju da se ovaj parazit veoma brzo širi tako da se nekada može primetiti i po 100 skakavaca da nesvesno vrše samoubistvo utapanjem.