Najduža trolejbuska linija na svetu

Stanovnici Krima ponosni su naneobični rekord - oni imaju najdužu trolejbusku liniju na svetu! Vožnja traje dva i po sata, a trola za to vreme pređe neverovatnih 86 kilometara!

.

Uprkos svim nemirima koji su poslednjih meseci zahvatili ovo poluostrvo, najduža linija "trole" radi bez prestanka, još od vremena kada je prvi sekretar komunističke partije SSSR-a, Nikita Hruščov, naredio njenu izgradnju davne 1952. godine.

Vožnja najdužom trolejbuskom linijom između Simferopolja i Jalte traje dva i po sata, odnosno neverovatnih 86 kilometara! Trasa prolazi kroz prelepa planinska područja Krima, a Hruščov je naredio izgradnju električne trolejbuske linije upravo da bi smanjio zagađenje prirode.

Ovo je nekada bio jedini način da se veliki broj radnika preveze do lečilišta u planinama. Dok je linija bila na vrhuncu, trolejbus je polazio svaka dva minuta, a dnevno je prevozio pola miliona ljudi!

"Ruta je simbolizovala novi život, život koji je ljudima bio prijatan i koji je donosio sreću. Danas trolejbusi izgledaju zastarelo, ali to je slika Krima. U Švajcarskoj imaju vozove, a mi imamo trolejbuse", kaže Valerij Zaikin, direktor kompanije Krim Trolejbus.

Pre nego što je trolejbus vozio, ovaj put su koristili Staljin, Ruzvelt i Čerčil kako bi u Jalti razgovarali o postratnom uređenju Evrope 1945. godine.