Da se ne osramotite na putovanju

Prilikom putovanja u strane zemlje vrlo je važno voditi računa o tamošnjim zakonima i načinima ponašanja. Nešto što je u vašoj zemlji sasvim prihvatljivo na drugom kraju sveta može biti ocenjeno kao krajnje nepristojno ili čak zakonom zabranjeno.

.

Svaka zemlja se razlikuje kako po zakonima, tako i po obrascima ponašanja. Zato prilikom putovanja nije dovoljno samo organizovati smeštaj, kupiti kartu i proučiti koje lokacije obići, piše Hafington post.

Evo zašto u Kini nikada ne smete poklanjati kišobrane i satove, u Bangladešu ne smete upirati prstom u ljude, a u Francuskoj morate gledati ljude u oči dok nazdravljate.

Za vreme putovanja

Auto-putevi u Nemačkoj poznati su po tome što nemaju ograničenja brzine. Međutim, ostanak bez goriva se kažnjava.

Ako vas zaustavi policija u SAD, nemojte izlaziti iz vozila. To se može interpretirati kao vrlo agresivan čin i zbog toga možete upasti u gadne nevolje.

Svakako je dobro znati u kojim se zemljama vozi levom, a u kojim zemljama desnom stranom puta. Levom stranom vozi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i najvećem broju nekadašnjih britanskih kolonija.

Pokloni

Primanje poklona u Vijetnamu samo jednom rukom može značiti da niste zahvalni. Zato uvek primajte poklon sa obe ruke i otvorenih dlanova.

Poklanjanje cveća na Kipru moglo bi vam se obiti o glavu. Tamo nikada ne poklanjajte bele ljiljane jer ih snažno povezuju sa sahranama.

U Kini ne poklanjajte satove ni kišobrane jer se smatra da donose nesreću. Kineske reči za 'sat' i 'kišobran' podsećaju na reči koje znače 'smrt' i 'razdvojenost'.

U Holandiji nikada ne poklanjajte noževe i makaze, naime, poklanjanje oštrih predmeta u ovoj zemlji smatra se donošenjem nesreće.

U Rusiji nikada ne poklanjajte paran broj cvetova u buketu jer se buketi s parnim brojem cvetova nose isključivo na groblje.

Japancima nikada nemojte poklanjati četiri ili devet komada bilo čega. Oni te brojeve smatraju nesrećnim.

Način ponašanja i govor tela

Na Filipinima budite nežni kada se rukujete jer se jak stisak ruke se percipira kao neprijateljstvo.

Znak za OK, palac i kažiprst oblikovani u krug, u Brazilu bi vas mogao uvaliti u nevolje. Tamo se to smatra jako uvredljivim.

Jedan od Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, snažno je okrenut islamskim pravilima pa je tako držanje za ruke i ljubljenje u javnosti zabranjeno zakonom.

Upiranje kažiprstom u ljude u Bangladešu smatra se jako uvredljivim. Radije pokazujte dlanom, a ne prstom.

Dame, nikada, nikada ne dodirujte budističkog sveštenika na Tajlandu, a nemojte mu ni ništa direktno dodati. Sveštenicima je strogo je zabranjen bilo kakav kontakt sa ženama.

Na Tajlandu takođe pripazite šta govorite o tajlandskoj kraljevskoj porodici. Ružne reči o kraljevskoj porodici kažnjive su zakonom i mogli biste da završite u zatvoru.

Dok nazdravljate u Francuskoj, nikada nemojte skrenuti pogled, a ljude sa kojima nazdravljate gledajte u oči. Ako skrenete pogled, bićete osuđeni na sedam godina lošeg seksa.

U Kambodži nikada ne dotičite ljude stopalima – to pripada samom vrhu loših manira jer se noge smatraju najnižim delom tela.

Pokazivanje potplata na cipelama u Iraku smatra se snažno uvredljivim, a stopala se smatraju prljavim delom tela.

Kada ulazite u dom u Turskoj, uvek se obavezno izujte. Inače će vas smatrati jako nepristojnim i nekulturnim.

Na Tajlandu se glava smatra najsvetijim delom ljudskog tela i zato Tajlanđane nikada ne dodirujte po glavi, čak ni malu decu.

Baš kao i u mnogim azijskim zemljama, u Indoneziji nikada nemojte jesti levom rukom jer se ona koristi za čišćenje u toaletu pa se zbog toga smatra nečistom. Osim toga, u japanskim restoranima nikada ne ostavljajte napojnice jer se to smatra uvredljivim.

U Singapuru je zakonom zabranjeno žvakanje žvakaćih guma, a vlada je tu odredbu donela kako bi ulice održala čistim.

Izvor: T portal