Misteriozne kamene kugle Kostarike

Prirodne ili natprirodne, magične ili ne, u svakom slučaju ne propustite da ih vidite ukoliko svratite u Kostariku!

.

Kada su zaposleni iz “United Fruit” kompanije davne 1930. godine počeli da krče zemljište za uzgajanje banana u Dikuis dolini u Kostarici oni si naišli na veliki broj gotovo savršeno okruglih kamenih kugli. Pronalazili su kamene kugle od dva centimetra do dva metra u pprečniku, a najteža teži više od 16 tona!

Sve ove kamene kugle su napravljene od granodiorita. Reč je o granitnom materijalu visoke čvrstoće koji se nikad u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku.

Najčudnije je bilo što je većina ovih kamenih kugli iz Kostarike gotovo savršeno okrugla. Neko je u dalekoj prošlosti, upotrebljavao vrlo napredne alate i primenom nepoznate tehnologije obradio stotine kamenih kugli u Kostarici. Neki smatraju da je njihov tvorac bila drevna Dikuis civilizacija. Dosada je pronađeno oko 300 svršenih kugli. Veruje se da je ovo loptasto kamenje isklesano između 200. godine pre nove ere i 1500. godine nove ere.

Jedina dostupna metoda za datiranje kamenja je stratigrafija, ali danas većina kugli više nije na svojim originalnim lokacijama. Savršeno okrugle kamene kugle prate i mitovi. Neki tvrde da su došle sa legendarnog Atlantide, pa sve do priče o čarobnom napitku koji je mogao da smekša kamen i pretvori ga u savršenu kuglu. Naravno, ne treba zaboraviti ni teoriju da su okruglo loptasto kamenje doneli vanzemaljci!
“Mi zaista ne znamo kako su napravljene”, rekao je Džon Hups, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za kamene kugle sa Kostarike.

“Ljudi koji su ih napravili nisu ostavili nikakve pisane tragove, a njihova civilizacija je nestala nedugo nakon španskog osvajanja.”

Mnoge današnje kamene kugle iz Kostarike su završile kao skupoceni ukras za travnjake bogatih.

Ostaje pitanje da li će čovečanstvo ikada dobiti odgovor kako su nastale? Bilo kako bilo, ukoliko vas put nanese u Kostariku, nepropustite priliku da vidite ovaj prirodni ili natprirodni fenomen...

Izvor: zanimljivostidana