Zanimljivosti

Nova vetroturbina izum jednog Srbina

Ova vetroturbina potpuno je drugačija od postojećih jer je neuporedivo jača i efikasnija...
26.03.2014. - 09:45h

U obnovljivu energiju polažu se nade i ulaže veliki novac svuda u svetu, a Srbija je na korak do toga da dobije novog Teslu.

Inženjer Ratomir Šinik patentirao je višekrilnu vertikalnu turbinu koja je neuporedivo bolja, jača i efikasnija od postojećih.

- Prednost moje turbine je u konstrukciji i razlikuje se od svih postojećih, jer je patent potpuno drugačiji – objašnjava Šinik.

- Sadašnje turbine imaju vertikalnu osnovu i po dva ili tri vertikalna krila. Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju – drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane. Moja turbina može da ima krila koliko god treba, a nije ograničena veličinom i sedam-osam puta je jača od postojećih – kaže on.

Šinikova vetroturbina se, dakle, pravi prema potrebama. Može da se montira u Šumadiji, ali i na severu Evrope, gde bije jak vetar. Takođe, može da se koristi za porodične kuće ili vikendice, ali i zgrade.

Naime, ideja je da vetroturbina na krovu zgrade može da štedi struju za lift i zajednično svetlo. Ovo je izuzetno dobro rešenje i za udaljene kuće i salaše do kojih se ne isplati razvoditi struju. Na ovaj način mogu i da se pune akumulatori električnih vozila. Može da se koristi praktično za sve, pa i za jahte, jer bi dok duva vetar punila akumulator i jahta ne bi koristila agregate. Vetroturbina može da bude bilo koje veličine i visine, a koristi bilo koju jačinu vetra i podjednako je efikasna. Iako je manjih gabarita, neuporedivo je efikasnija i daje jaču snagu od onih koje se sada koriste.

- Nedavno su se pojavili materijali koji su od plastike sa nano česticama, pa su lakši od prethodnih i efikasniji – kaže Šinik.

Izvor: Telegraf, Novosti