Imate mučninu tokom putovanja? Evo rešenja!

Znate li da se u đumbiru krije lek protiv mučnine u putu? Evo još nekih korisnih informacija i saveta kako da se rešite ove tegobe...

.

Šta je bolest putovanja?
Bolest putovanja ili kinetoza (na eng Motion Sickness) je čest poremećaj koji je izazvan kretanjem, kretanjem automobila, aviona, autobusa, broda. Bolest kretanja utiče na osećaj za ravnotežu. Simptomi osim uopštene slabosti mogu biti: vrtoglavica, mučnina, glavobolja, nedostatak daha, znojenje, pad krvnog pritiska.

Šta prouzrokuje bolest putovanja?
Poznato nam je da je deo uha zadužen za telesnu ravnotežu. U unutrašnjosti srednjeg uha nalazi se "lavirint". U lavirintu se nalaze kanali koji su ispunjeni tečnošću. Pomeranjem glave, pomera se i tečnost u kanalima i šalje mozgu informaciju koliko brzo, daleko i u kom pravcu se glava pomera. Mozak takođe prima informacije o kretanju iz očiju i mišića. Na primer, kad putujete, deo uha registruje kretanje, mišići šalju informaciju da mirujete, a oči šalju informaciju gde gledate (čitate ili pratite put). Kao posledica svega toga javlja se bolest kretanja i simptomi mučnine. Mnogim osobama, koje su već imale problema u vožnji, praćene mučninom i ostalim simptomima, bolest se javi na psihičkoj bazi (anksioznost) i pre same vožnje od straha da se opet ne ponovi.

Kako izbjeći mučninu u putu:

  • pre nego krenete na put, automobil treba držati u hladu i provetriti ga
  • pre vožnje izbegavajte jaku hranu
  • dok se vozite otvoriti malo prozore (u slučaju da nema klime)
  • uvek sedite na prednja sedišta
  • dok putujute uvek gledajte ispred sebe, nemojte se okretati, nemojte čitati
  • nemojte pušiti u autu
  • nemojte koristiti jake parfeme jer jaki mirisi mogu izazvati mučninu (parfemi, miris hrane, znoj)
  • pokušajte da ne mislite na mučninu
  • ukoliko se vozite avionom pokušajte da kupite kartu za mesto iznad krila
  • ukoliko ste na brodu uvek budite nazad jer se nazad najmanje ljulja
  • ukoliko putujete vozom sedite na sedište u smeru kretanja voza
  • pravite pauze

Još neki korisni saveti:

Dobro će vam doći i uzmanje magnezijuma, smiriće vam živce, a pri tom i sprečiti mučninu.

Koristite akupresurne narukvice a ukoliko ih nemate pritisnite prstom na unutrašnju stranu podlaktice tj. dve širine palca od nabora na zglobu. Pritisnete i brojite do 10. Ponavljati dok mučnina ne prestane.

Standardne tablete protiv povraćanja koje su kupuju u apoteci imaju uspavljujući efekat, pa uz nešto hrabrosti može da se proba i alternativni metod, a to je recimo đumbir.

Kako koristiti đumbir: Najbolji način da ga progutate je da ga sameljete ili izrendate u čaj ili sok. Takođe se može naći u kapsulama i tečnom ekstraktu.
Pazite: U manjim dozama apsolutno je bezbedan, ali može se javiti i blaga, spoljna, alergijska reakcija. Posetite lekara ako primetite osip, teško disanje, ako vam se grlo zatvori ili usne nateknu.

A pomaže i list mente. Sveži list mente bi trebalo žvakati na prvi nagoveštaj mučnine. Ukoliko nema sveže mente preporučuje se i esencijalno ulje, uz obaveznu preporuku da se na put ne ide ni sa prepunim ni sa praznim stomakom.

Dobra stara klasična metoda je uzimanje suve kifle i obične vode i ničeg, ali ničeg drugog dok traje putovanje i nošenje plastične kese za svaki slučaj.

Ukoliko vam ništa od ovog ne pomogne tokom putovanja uzmite tablete protiv mučnine jer one će vam sigurno pomoći. Uzimaju se 30 min prie putovanja. Mada te tablete i uspavljuju pa ćete se osećati pomalo omamljeno ali sprečiće vam mučninu, glavobolju i osećaj uznemirenosti.

Izvor: skijanje.rs