Nije Kim Kardašijan izmislila selfi!

Prvi selfi nastao je u Americi u 19. veku, a nisu mu odolele ni dame iz visokog društva.

.

Kim Kardašijan aka „Kraljica selfija“ svrgnuta je sa trona! Svet je onomad obišao selfi i to ni manje ni više, nego Obamin sa danskom premijerkom Hele Tornin Šmit, cicom koja mami uzdahe muškog dela svetske diplomatije. Potom je voditeljka dodele „Oskara“ Elen Dedženeris razvalila Tviter selfijem sa najvećim holivudskim facama.

Ali, da li ste zanli da nisu ni Kim, ni Obama ni Elen izmislili toplu vodu, već američki hemičar i fotograf Robert Kornelijus, koji je slikao prvi selfi ikada, u oktobru 1839. godine. Kornelijus je napravio autoportret tako što je skinuo poklopac sa sočiva, utrčao u kadar gde je sedeo minut pre nego što je ponovo pokrio sočivo. Sve to izveo je ispred radnje svojih roditelja. Na poleđini fotografije napisao je “Prva svetlosna slika ikad napravljena, 1839″. Taj autoportret je ujedno i jedna od prvih fotografija ljudskog lika, a pokazao je i kritičarima dagerotipije da je moguće ovaj fotografski postupak koristiti za ljudske portrete. Danas se ova fotografija čuva u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

U istoriju selfija upisale su se i žene, dame iz visokog društva i aristokratije. Možda vam se čini da je Dorijan Grej muku mučio sa svojom slikom, ali zamislite tek kako je bilo ovoj nepoznatoj dami koja je morala da podigne i namešta ovaj aparat! Fotka je nastala 1900. godine i prvi je ženski selfi.

Ni gospođica Anastazija Nikolajevna Romanov, iz carske loze Romanovih, nije odolela novim trendovima, baš kao i većina tinejdžera. Fotka je nastala 1914. godine, kada je Anastazija imala samo 13 godina: "Napravila sam ovu fotografiju same sebe kako gledam u ogledalo. Bilo je vrlo teško jer su mi ruke drhtale", napisala je tada Anastazija.

Prva grupna selfi nastala je 1920. godine, na krovu studija „Marsej“ na njujorškoj Petoj Aveniji. Petorica fotografa iz studija Bajron okupila su se oko objektiva aparata koji je bio toliko glomazan da su čak dvojica morala da ga drže.

I još malo zanimljivosti: Oksfordski rečnik je reč Selfi (eng: selfie) 19. novembra 2013. godine proglasio za reč godine.