Volite gmizavce i vodozemce? Ovo je savršeno mesto za vas

U Peruu se nalazi Nacionalni park Manu u kojem živi najviše različitih vrsta gmizavaca i vodozemaca na svetu...

.

Naučnici su izbrojali, u nacionalnom parku Manu živi 287 vrsta zmija, guštera, kornjača, žaba i daždevnjaka.

Grupa naučnika proveravala je prethodne pronalaske sa ovog područja i tako došla do rezultata da se u njemu nalazi oko 155 vrsta vodozemaca i 132 vrste gmizavaca. Tako je Nacionalni park Manu zauzeo prvo mesto po broju gmizavaca i vodozemaca i na drugo mesto potisnuo Nacionalni park Jasuni u Ekvadoru sa 150 vrsta vodozemaca i 121 vrstom gmizavaca.

Među vrstama koje su naučnici pobrojali nalaze se i neke novootkrivene vrste poput nekih do sada nepoznatih vodenih guštera iz roda "Potamites" kao i žaba "Noblella pygmaea" koja se može staviti na palac koliko je mala i spada među najmanje vodozemce na svetu.

Ovaj nacionalni park proteže se od nizijskih prašuma Amazonije pa sve do istočnih padina Anda, do njega se može doći jedino zemljanim putem. Ovo mesto smatra je jednim od najbitnijih biodiverzitetskih predela na svetu.

Pored gmizavaca i vodozemaca u ovom Nacionalnom parku živi preko hiljadu ptica što čini 10 odsto različitih vrsta ptica celog sveta. Takođe u ovom parku svoj dom je pronašlo i preko 1200 vrsta leptira.

Jedno od lovačko-skupljačkih plemena koje nema nikakve veze sa modernim svetom, poznato kao Mačo-Piro svoj živi u ovom nacionalnom parku.