Pet evropskih gradova sa najboljim pivnicama

Ukoliko vam posle duge turističke šetnje najviše prija čaša hladnog piva, ovi evropski gradovi važe za one gde su pivnice najbolje.

.

5. Budimpešta, Mađarska

Glavni grad Mađarske poznat je po prvoj komercijalnoj pivari osnovanoj 1845. godine u Budimu. Iako manje pivnice Budimpešte nisu toliko na glasu koliko one u ostalim gradovima sa ove liste, ali ovaj grad i dalje ima odlična mesta za kriglu dobrog piva. Tako se na sajtu travelandescape.ca preporučuju male pivnice poput pivnice Fot koja se nalazi u pivskom parku "Szimpla Kert" čuvenom po tome što svi ljudi stoje unaokolo i piju pivo. Još neke pivnice koje se preporučuju, a nude mnogo različitih vrsta piva jesu "Csak a Jó Sörök", "Pivo", "Paulaner Sörház". Veliki ljubitelji piva mogu i obići najveću pivaru u Mađarskoj "Dreher Brewery & Beer Garden" u kojoj im se pivo nudi po veoma niskim cenama.

4. Bamberg, Nemačka

Ovaj grad poznat je i kao "Grad piva" jer se u njemu nalazi osam pivara. Bamberg je i najbolje mesto u kojem možete naručiti "Rauchbier" - dimljeno pivo, koje se pravi sušenjem žitarica na otvorenom plamenu. Grad je pod zaštitom UNESCO-a tako da u njemu ne samo da možete popiti odlično pivo već imate i u čemu da uživate. Ukoliko biste rado probali i lokalne specijalitete pivnice koje biste morali obići onda su "Fässla", "Greifenklau", "Klosterbräu" i "Brauerei-Spezial".

3. Prag, Češka Republika

Ukoliko volite pivo onda ste do sada sigurno probali neko od najboljih čeških piva poput "Pilsner Urquell". Iako velike češke pivare imaju toliku proizvodnju da se nalaze u prodavnicama širom sveta, pivo koje u Pragu morate probali i koje je potpuno jedinstveno je ono iz malih pivara kojih ima mnogo. Tako biste, na primer, morali probati pivo iz mini pivara poput "Pivovar Hostivar", "Rukodělný Pivovárek Třebonice", "Pivovarský Dům" i "U Medvídků" u kojoj možete popiti jedno od "najačih" piva na svetu jer ima 12,6 odsto alkohola. Pravi ljubitelji piva ne bi smeli da propuste festival malih pivara u Pragu koji se zove "Slunce ve Skle", a ove godine se održava 20. septembra.

2. Dizeldorf, Nemačka

Možda nije najlepši grad na svetu, ali Dizeldorf svakako ima veoma lepa mesta u kojima možete popiti pivo. Postoji nekoliko pivnica u gradu koje su veoma dobre i koje imaju jako-fermentisano poznato "Altbier"pivo. Zato morate obići pivnice "Zum Uerige", "Zum Schlüssel" i "Brauerei Ferdinand Schumache" nasjtariju pivnicu sa "Altbier" pivom u gradu.

1. Edinburg, Škotska

Ne samo što je Edinburg predivan, već je i dom velikog broja pabova i pivnica uključujući i najpoznatije "Innis & Gunn", "Caledonian Brewery", "Knops Beer Company", "Kinneil Brew House" ali i "Belhaven Brewery", najstariju pivnicu u celoj Britaniji. Ako ste pravi ljubitelj piva onda ne bi bilo loše ni da obiđete grad Aloa koji se nalazi u blizini Edinburga u kojem se nalazi poznata pivnica "Williams Brothers Brewing Co". Edinburg takođe ne zaostaje za festivalima piva, tako da u ovom gradu možete posetiti "Edinburgh Oktoberfest" i "Scottish Real Ale Festival".