Da li je bolje posetiti Kopaonik ili Taru?

Da li volite da putujete Srbijom? Posebno su vam interesantne planine? Ako imate nedoumicu koju planinu posetiti, u ovom tekstu daćemo vam informacije vezane za Kopaonik i Taru, time vam olakšamo izbor. Saznajte sve bitne informacije vezane za ove dve planine i tokom letnje i tokom zimske sezone.

PR
Kopaonik, foto: Promo
Kopaonik, foto: Promo
.

Koju god planinu da izaberete Kopaonik ili Taru nećete pogrešiti, ali svako od nas ima prioritete i želje pri svakom putovanju, pa ćemo u nastavku prezentovati obe planine i ono što one pružaju, kako bi vam olakšali izbor.

KOPAONIK I TARA LETI

Kopaonik je jedna od naših najpoznatijih i najposećenijih turističkih destinacija, pitate se zašto je to tako? Jedan od razloga je svakako najveći ski centar, ali Koponik beleži veliki broj poseta tokom čitave godine.

Svake godine sve više se ulažu sredstva u različite tipove sadržaja koji će upotpuniti letnju sezonu. Danas van zimske sezone na Kopaoniku imamo sadržaje za decu poput avanture parka, tjubinga, bob na šinama, skijanja na letnjoj stazi. Ukoliko ste avanturista i volite adrenalinske sportove možete se okušati u paraglajdingu, džip turama, zip lajnu, mounting carta. A za najstarije tu su pešačke ture, vožnje žičarama i uživanje u zatvorenim bazenima i spa centrima.

Položaj i reljef planine Tare koji ima male nagibe predstavlja povoljan uslov za razvoj kako zimskih tako i letnjih aktivnosti. Tokom vrelih letnjih dana na Tari je idealno za kupanje na nekoliko jezera. Najpoznatije je jezero Perućac, a u Zaovinama postoji još 3 manja jezera. Takođe, jedna od najatraktivnijih aktivnosti turista na Tari je rafting koji se može organizovati na nekoliko reka.

Planina Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji, na kojoj postoji više pešačkih staza i organizovanih pešačkih tura koje mogu biti jednodnevne ali i višednevne. Ukoliko volite adrenalinske sportove možete ići na organizovan spust niz stenu (abzajl). Postoje i organizovane „off road“ ture džipovima koji se kreću alternativnim šumskim putevima kroz Nacionalni Park Tara. Posebno interesantno najmlađima, na Tari postoji ergela konja i konjički klub „Dora“.

Ukoliko volite različite sadržaje i aktivan odmor možete izabrati Kopaonik, koji nudi veći izbor aktivnosti. Ali ako volite prirodu, šetnje kroz predivne šumske predele i poglede sa najlepših vidikovca, kupanje u jezerima vaš izbor treba biti Tara.

KOPAONIK I TARA ZIMI

Kada se spomene Kopaonik prva pomisao svakako je skijanje. Kopaonik je najveći ski centar u regionu, raspolaže sa preko 70 kilometara ski staza kako za alpsko tako i nordijsko skijanje. Poseduje i nekoliko staza za noćno skijanje. Sve ski staze su jako dobro povezane sistemom žičara i liftova, a veliki broj staza opremljeno je sistemom za veštačko osnežavanje. Čak i ukoliko ne skijate, postoji veliki broj ski škola gde možete naučiti skijati i više ski servisa gde možete iznajmiti ski opremu.

Ono što odlikuje ski centar Kopaonik je to da se svake godine gradi sve više objekata, uređuju postojeće i prave nove ski staze i infrastruktura. U poslednjih 10ak godina Kopaonik je znatno promenjen, napravljeno je 10 novih instalacija, 12 novih staza i instalirano preko 300 novih topova za veštačko osnežavanje.

Ukoliko ste ljubitelj skijanja, ali i noćnog provoda Kopaonik je sigurno pravi izbor za vas tokom zimske sezone.

Tara nije planina poznata po ski sportovima, kao što je slučaj sa Kopaonikom. Na Tari postoji nekoliko ski staza na različitim lokacijama ali nisu namenjene profesionalnim skijašima već amaterima i deci. Ako ste ljubitelj skijanja i skijate duži niz godina, staze na Tari neće vas zadovoljiti.

Ali ukoliko volite šetnje kroz snežne predele, odmor sa prijateljima u planinskim vikendicama daljeko u prirodi, a voleli bi i da obiđete još neke destinacije poput Zlatibora i Zlatara koji se nalaze u neposrednoj blizini, Tara bi bila pravo rešenje za vaše putovanje.

SMEŠTAJ NA KOPAONIKU I TARI

Dolazimo do teme koja možda i najviše učtiče na izbor destinacije. Kao što smo već naveli, a što je i svima poznato, Kopaonik je jedna od najpopularnijih samim tim i jedna od najskupljih destinacija u Srbiji. Uglavnom su u ponudi različiti tipovi soba i apartmana koji se sada sve više grade, tu je veliki broj luksuznih gotela ali ima i vikendica u udaljenijim mestima od ski centra.

Ukoliko želite jeftiniju varijanu, svakako da je to Tara. Najveća potražnja je za splavovima i kućicama na jezerima tokom letnje sezone, a tokom zimske sezone planinske kućice uređene u etno-planinskom stilu. Najnoviji trend su organizacija različitih vrsta proslava na vikendicama širom Tare.

Želimo da vam pomognemo i olakšamo izbor smeštaja, tako što ćete klikom na Kopaonik smeštaj ili Tara smeštaj videti online ponudu velikog broja smeštajnih jedinica.