Potpetice, ženske torbe, ulošci: Ove ženske stvari su prvobitno napravljene za muškarce

Potpetice su u prošlosti bile simbol muškosti, a što su bile više, to je muškarac bio važniji. Ulošci su se koristili kako bi sprečili krvarenje kod vojnika, a torbice su služile muškarcima kao torba u kojoj su nosili novac...

Cipele, foto: VictoriaArt/Shutterstock
Cipele, foto: VictoriaArt/Shutterstock
.

Možda je teško za poverovati, ali neke ženske stvari su u početku bile napravljene za muškarce.

Evo koji su još ženski proizvodi bili namenjeni muškarcima:

1. Ulošci za jednokratnu upotrebu

Jednokratne uloške stvorio je Bendžamin Frenklin. Glavna svrha bila je da se spreči krvarenje kod ranjenih vojnika , a kasnije su medicinske sestre počele da ih koriste kao menstrualne uloške jer su brzo upijali i bili su jednostavni za upotrebu.

2. Štikle

Jeste li znali da je visoka peta na početku bila rezervisana za muškarce i to one iz visokog staleža i nije se nimalo smatrala erotičnom? Zapravo se smatrala simbolom muškosti jer su potpetice u prošlosti smeli da nose samo muškarci. Što su bili viši, to su bili važniji. Sama pomisao na nošenje visokih peta ili platforma proizašla je već u staroj Grčkoj u kojem su visoke potpetice nosili glumci, tačnije muškarci.

3. Joga

Veruje se da su jogu osmislili Bramani, muškarci koji su deo indijskog kastinskog sistema. Bili su poznati kao "muškarci od učenja". Zatim su jogu doneli na zapad i polako je postala popularna među ženama.

4. Isečene majice

Krop top ili odrezana majica vrlo je popularan odevni predmet među ženama u današnje vreme. Ipak, krop top su izvorno stvorili muškarci, za muškarce, pre nego što su žene počele da ih nose. Bodibilderi bi odrezali donji deo majice kako bi trenirali u teretani jer nisu mogli da treniraju bez majice.

5. Tange

Donji veš koji ubrzava puls današnjih muškaraca prvi su nosili upravo pripadnici jačeg pola. Najstarije u potpunosti sačuvane gaćice ovog tipa čuvaju se u Britanskom muzeju. Izrađene od papirusa pre tri i po hiljade godina, potiču iz drevnog Egipta, a o njihovoj popularnosti među tamošnjom elitom svedoči podatak da je u grobnici faraona Tutankamona pronađeno više od stotinu komada. Nosile su se, međutim, i u puno daljoj prošlosti: kožne gaćice koje veći deo zadnjice ostavljaju vidljivim pre sedamdeset pet hiljada godina su na sebe navlačili pripadnici ratničkih plemena subsaharske Afrike, kako bi zaštitili genitalije za vreme borbe. Kao takve, predstavljaju najstariju odeću poznatu čoveku.

6. Torbica

Prvobitna namena torbice bila je da posluži kao mala torba za novac. Takve su torbice bile popularne među muškarcima zbog svoje funkcionalnosti. Kako je vreme odmicalo, žene su počele nositi ove torbice sve više i to je postalo modni komad.

7. Helanke i čarape

Prvobitno su helanke i čarape nosili muškarci. Evropski muškarci nosili su ih dok su jahali.

8. "Viktorija Sikret"

Momak po imenu Rejmond kupovao je ženi donji veš, ali mu je bilo vrlo neprijatno. To ga je nadahnulo da stvori mesto gde će se muškarci osećati opušteno dok kupuju ženski veš. Tako su prva meta ove trgovine bili muškarci, piše "Brightside", prenosi 24sata.hr.