Danas slavimo POKROV PRESVETE BOGORODICE: Kolači pored kreveta, hrizanteme pored vrata, darovanje peškira... Ovo su samo neki od običaja!

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu.

Ilustracija, foto: FotograFFF/Shutterstock
Ilustracija, foto: FotograFFF/Shutterstock
.

U četvrtom času svenoćnog bdenija, vernici su ugledali Presvetu Majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne, dajući znak da pod svoje okrilje uzima sve koji veruju u nju i njenog sina.

Tako je uveden praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavljala Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Praznik zastupnice ljudi pred Tvorcem poštuju svi, a žene, po običajnom kalendaru, danas ne bi trebalo da rade nikakve teške fizičke poslove.

Mlade žene posebno se mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, posebno porodilja i majki. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju potomstvo.

Narodna verovanja koje se vezuju za današnji dan:

Ako devojka želi da se srećno uda, na ovaj praznik ide do crkve i moli se ispred ikone Pokrova presvete Bogorodice. Obavezno ponese peškir, daruje ga crkvi i moli se da joj Bogorodica ukrsti puteve sa budućim mladoženjom.

U stara vremena, na ovaj dan, devojke su spremale kolače koje su držale pored kreveta kako bi privukle mladoženju u kuću.

Udate žene ovaj dan kupuju hrizanteme, stavljaju ih pred vrata kako bi privukle sreću, ljubav i porodično blagostanje.