RUPICE NA DNU LEĐA: Ako ih imate, vi ste zaista SREĆNA OSOBA!

Imate li ih? Dva blaga, simetrična udubljenja u dnu leđa? Ako je odgovor potvrdan, vlasnica ste Venerinih rupica (ili ipak vlasnik Apolonovih rupica). Ova su udubljenja puno češća i naglašenija kod žena, a od davnina se smatraju lepim i seksi, pa su i nazvana po Veneri, starorimskoj boginji lepote i ljubavi (odnosno kod muškaraca po Apolonu, grčko-rimskom bogu muške lepote).

Rupice na leđima, foto: Maridav / Shutterstock
Rupice na leđima, foto: Maridav / Shutterstock
.

Mnogi smatraju da je sreća imati takve rupice, jer poboljšavaju telesni izgled, a još su uočljivije na telima koja nemaju puno masnoća i imaju izgrađene mišiće.

Stručni latinski naziv za njih bio bi fossae lumbales laterales, odnosno lumbalna lateralna udubljenja, i zapravo su samo površinski odraz spolja zdeličnih kostiju s kružnom kosti. Za njih je 'odgovoran' kratki ligament koji se proteže od navedenog dela kičme do kože.

Seksi osobina

Venerine rupice, prema tome, samo su osobina u građi tog dela tela, ipak osobina koju mnogi smatraju seksi i posebnom, pa su u poslednjoj deceniji postale i popularno mesto za pirsinge.

Nemaju veze ni sa jednom vrstom zdravstvenih problema, pa niti s tegobama u donjem delu leđa. Naprotiv, obično se smatra da su znak dobre genetike, bolje cirkulacije krvi i nižeg nivoa masnoća, premda mogu biti vidljive i kod vitkih i kod manje vitkih ljudi.

Mnogima su privlačne

Nisu baš nikako povezane sa seksualnim sklonostima osobe koja ih ima, ali budući da se mnogima sviđaju, osoba ih (posebno ako je u pitanju žena) može pretvoriti u svoju prednost, baš kaoi vitak vrat, mladež na nekom neobičnom mestu ili bilo koju drugu telesnu karakteristiku, piše Živim.hr.

Mnogima su privlačne i smatraju da je sreća imati ih, jer poboljšavaju fizički izgled, a još su uočljivije na telima koja nemaju puno masnoća i imaju izgrađene mišiće.

Zapravo nemaju veze sa seksom

Često Venerine rupice percipiraju kao erogene zone, a neki su uvereni da su one znak dobre cirkulacije, što bi značilo da mogu pojačati telesni užitak tokom seksualnog odnosa.

Ali, treba reći da nema apsolutno nikakvih naučnih dokaza o uticaju Venerinih rupica na zdravlje i seks. Istina je da je dobra cirkulacija važna za postizanje orgazma, ali njen kvalitet nemoguće je proceniti prema Venerinim rupicama. Njihov doživljaj potpuno je subjektivan i zavisi od ličnog ukusa, kulture, stepena obrazovanja...

Ne možete ih stvoriti, ali ih možete naglasiti

Venerine, odnosno Apolonove, rupice jednostavno su rezultat genetike, tj. nasleđenog oblika kostiju u donjem delu leđa, zbog toga ih nije moguće stvoriti dijetama ili vežbama za mišiće.

Ipak, ako imate rupice, ali i višak kilograma, možete ih učiniti vidljivijim skidanjem prekomernih masnoća. Takođe ih možete naglasiti vežbajući jogu i radeći neke vežbe za donji deo leđa. Osim pirsingom, svoje Venerine rupice možete istaći izborom odeće - modeli pantalona spuštenog struka i kratke majice dušu su dali za to, premda možda ne u ovo doba godine.