Da li znate zašto osećate peckanje u ustima dok jedete ananas?

Ta voćka, skladište velike količine vitamina C savršen je za zdravlje očiju, srca, krvnog sistema, u ublažavanju bolova u zglobovima. Štiti nas od infarkta, čistač je arterija, riznica nutritivnih vrednosti i enzima.

ananas, foto: Syda Productions/Shutterstock
ananas, foto: Syda Productions/Shutterstock
.

Upravo enzim bromelain omogućava sve navedene zdravstvene benefite od konzumiranja ananasa. On vrši funkciju razgradnje proteina, i vrši je upravo na taj način, dok mi osećamo peckanje u ustima. Zato, ne treba brinuti, to je samo znak da ananas radi svoj posao čišćenja.

Ovaj proces počinje već u trenutku kada stavite ananas u usta. Sada znate: taj osećaj proizlazi iz enzima koji, dok vi jedete njega, također „jede“ vas. Žvaćete li ga dugo, ili pojedete puno ananasa, primetićete da će vam usna duplja postati osetljiva, kao da ju je nešto pomalo nagrizlo. Zato što i jeste.

Bez brige, ovaj osećaj će proći nakon nekoliko sati, a možda tek sledećeg dana. Ako ste osetljivi na ananas, pokušajte da ga kombiinujete sa drugim proteinom, npr. jogurtom. Ne zvuči baš kao srećna kombinacija, ali možda pomogne, prenosi tuzlanski.ba.