Karađorđe ivanjičkim krajem prošao jednom i osvojio veliku teritoriju: I danas vidljivi ratni rovovi koji su čuvali Srbe od Turaka

Na planinskim obroncima Javora i Mučnja zemljana utvrđenja i danas svedoče o pohodu Karađaorđa na Staru Rašku u Prvom srpskom ustanku. Jedan Karađorđev šanac smešten je i u selu Katići, kroz koje tokom leta prođe više turista nego stanovnika. Šančevi su početkom 19.veka pravljeni kao strateška mesta, pogodna za osmatranje i stražu, ali i za odbranu od neprijatljeskog napada. Onaj podno planine Mučanj pre nekoliko godina je uređen i predstavlja mesto koje posetioci rado obilaze.

Karađorđev šanac, foto: Rina
Karađorđev šanac, foto: Rina
.

„Te 1809. godine Karađorđe je tada prošao ivanjičkim krajem kada je krenuo u osvajanje Nove Varoši i Sjenice. U šancu na Katićima ostavio je deo vojske koja se odupirala neprijatelju i branila položaje. Zahvaljujući tome sačuvani su srpski položaji na potezu od Golije, preko Javora i Mučnja“, izjavio je za RINU Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Sa unutrašnjih strana šančeva podizani su bedemi, često su se tu nalazila i posebno izolovana mesta za topove i municiju, a oko njih su kopani duboki rovovi. Nakon bitke, oni su služili kao mesto okupljanja i centar društvenog života, održavali su se seoski sabori.

„Srbija je, vrativši deo teritorije i dobivši nezavisnost i samostalnost, zaključila svoju nacionalnu revoluciju, čiji su barjak poneli Karađorđe i ustanici 1804. godine. Da su se bitke vodile u ivanjičkom kraju potvrđuje i narodna pesma koja kaže: "Oj, Javore, ne treba ti kiše, junaci te krvlju natopiše, nema mesta, ni kamena tvoga, da ne čuva junaka jednoga," rekao je Ostojić.

Rovivi za skrivanje municije, foto: Rina
Rovivi za skrivanje municije, foto: Rina
.

Nakon završenih ustanaka, kako je vreme odmicalo šančevi su bili zaboravljni u narodu i gubili su svoju istorijsku i nacionalnu vrednost. Mali broj njih je uređen poput ovog u blizini Mučnja, a većinu ostalih nagriza zub vremena iako su još uvek svedoci srpske istorije imukotrpne borbe naeg naroda protiv Turaka.

„Šanac na Katićima u blizini uređen je pre dve godine i predstavlja značajan turistički lokalitet kao dopuna ponudi koji opština Ivanjica nudi. Izletište posećuju loklani stanovnici, ali vrlo često i grupe đaka koje u prirodu uče jako važnu lekciju iz istorije", zaključio je Ostojić.

Izvor: RINA